TARIM BAKANLIĞI DUY SESİMİZİ DİYEN GAZETECİ DENİZ VARLI KATİL KELEBEKLERİ YAZDI
Konumuz, bölgemizi işgal eden katil kelebek Ricania simulans.
BAKANLIK ÇALIŞMA YAPMAYA GEREK DUYMAMIŞ
Her ne kadar ‘kelebek’ gibi masum ve sevimli bir şekilde adlandırılsa da 12-13 yıldır bölgemizde hayatı olumsuz etkileyen bir zararlı türü. Bölgemizde ilk kez Hopa-Arhavi civarında sahil kesimlerinde görülmüş olup, ilk yıllarda daha çok otsu bitkilerin özsuyunu emerek beslenmekteydi. Bahçedeki lahana, fasulye, mısır gibi bitkileri kurutuyordu ancak bu bitkilerin bölgemiz için ekonomik değeri bulunmadığından hareketle ve Çaykur’un Tarım Bakanlığına ilettiği raporlarda “Çaya herhangi bir zararı yoktur” şeklindeki değerlendirmeler doğrultusunda Bakanlık bu zararlı ile mücadeleye gerek duymamıştır.
ON YIL GEÇTİ BİR ÇALIŞMA YOK
Çaykur eski Genel Müdürü rahmetli Tuncer Ergüven, ısrarla Çaykur’un bu tavrını eleştirmiş, kamuoyunu bunun gelecekte çaya da zarar vereceğini ifade ederek bilgilendirmiştir. Ne var ki, ilk yıllarda kolaylıkla mücadele edilebilecek olan bu katil kelebek, hiçbir mücadele ile karşılaşmayınca yayıldıkça yayılmış, populasyonunu batı ve kuzey kesimlerine doğru genişletmiştir.
e artık görülmektedir ki, odunsu bitkilere, ağaçlara da dadanmaktadır. Çaykur halen daha “çaya zararı yoktur” dese de hayatı çekilmez hale getiren bu zararlı ile mücadele artık çok daha zor ve pahalı bir iş haline gelmiştir. 10 yıldan fazla olmasına rağmen, üniversiteler, ziraat odaları, tarım bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlar, geliştirdikleri bir mücadele yöntemi ortaya koymamışlardır.
Cumhuriyet, Nuray Mert’i kovdu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.