Rize KAPALI
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
  • Rize Nabız
  • Medya
  • ‘Uyuşturucu satıcılarına MHP’den müthiş bir tolerans var’

‘Uyuşturucu satıcılarına MHP’den müthiş bir tolerans var’

ad826x90

 Esra KOÇAK MAYDA

ad826x90

ARTI GERÇEK- Meclis yeni yasama yılının ilk günü muhalefetin ve iktidarın gündeminde af tartışmaları ve meclis iç tüzük tartışmaları var.

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı af teklifi için geniş bir toplumsal mutabakatın sağlanması gerektiğini söylerken, siyasi olarak da oldukça kapsamlı bir çalışmanın yapılması gerektiğini ifade etti. Af konusunda toplumun sesine kulak verilmesi gerektiğini de dile getiren Bostancı, “geniş bir toplumsal mutabakatın ve siyasi mutabakatın sağlanması için çalışacağız” dedi.

MECLİSİ HİÇLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel iç tüzük değişikliğiyle meclisin işlevsizleştirilmesine ilişkin Artı Gerçek’e yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi: “Biz aslında 16 Nisan’da meclisin yeni yasama döneminde işlevsizleştirileceğini anlatmaya çalışmıştık. Ancak yüzde 51’e 49’a dayanan bir anayasa değişikliği oldu. Buna uygun olarak yapılan seçimlerde de bir kompozisyon oluştu. Buna göre AKP çoğunluğunu kaybetti ama bir makbul muhalefet partisi yarattı kendisine, onun desteğiyle de faaliyetlerini sürdürüyor. Meclisi hiçleştirmeye çalışıyorlar biz de buna direnmeye devam edeceğiz. Göreceğiz bu mecliste her milletvekilinin ettiği yemin gereği, halktan aldığı yetkiye saygı duyma ve sahip çıkma sorumluluğu var. Ama beni listeye partimin genel başkanı seçti. O ne yaparsa ben onaylayayım, sessiz kalayım, vatandaşın taleplerine sessiz kalayım diyen varsa onları da vatandaşın önünde teşhir etmek ve bu konuda mücadeleyi sürdürmek de ana muhalefet partisi olarak bizim boynumuzun borcudur.”

ad826x90

Meclisi işlevsizleştirecek bir iç tüzük tartışmasında meclise yitirdiği itibarı tekrar kazandırmak için çalışmalar yapacaklarını dile getiren Özel, meclisin kuruluşunda bulunan bir siyasi parti olarak meclise ve demokrasiye sahip çıkmak için en önde muhalefet edeceklerini ifade etti.

BURADA BİR GARABET VAR

MHP’nin bu hafta mecliste görüşülmesi beklenen af teklifine ilişkin de Özel şunları söyledi: “Eğer bu af teklifi ise 5’te 3 çoğunluk ve 400 milletvekili gerekiyor. Yok, bu af teklifi değil de ceza indirimi ise MHP’nin seçim sath-ı mailine verdiği sözü tutmadığını söyleyelim. Burada bir garabet var. Vatandaşın tüylerini diken diken eden suç şebekelerinin liderlerine af yolu açılırken, af beklentisi içerisinde olan kader kurbanlarına af yok. Uyuşturucu satıcısı olanlara MHP tarafından müthiş bir tolerans var. Bizim kurduğumuz heyet dikkatle çalışıyor ama MHP’nin teklifinin bir ucubeden oluştuğunu söylemeden geçemeyeceğim. Af bir toplumsal mutabakat gerektirir. Toplumsal mutabakat mecliste bir mutabakata dönüşürse de hayata geçebilir. Bunun için de seçim meydanlarında 3-5 oy için vaatlerde bulunup, sonrasında ucube bir teklifle kendi iktidar ortağının da eleştirdiği bir teklifle meclise gelmemek gerekiyor. MHP’nin vermiş olduğu bu teklifi bu şekliyle desteklememiz mümkün değil.”

SAVAŞA DAYALI POLİTİKALARIN KARŞISINDA OLACAĞIZ

ad826x90

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurutulan, meclis iç tüzük tartışmalarına ilişkin meclisin demokrasiyi inşa etme, demokrasi mücadelesi verme yeri olarak korunduğunu söyledi. Kurtulan Artı Gerçek’e şu değerlendirmelerde bulundu: “Meclis açılır açılmaz bir savaş tezkeresi gelecek. Türkiye’nin bu tezkereye ihtiyacı yoktur. Savaşa dayalı tüm politikaların önünde engel olmaya çalışacağız. Meclisin itibarını iade etmek ve güçlendirmek için yeni dönemde çalışmalara yapacağız. Güçlendirilmiş bir parlamenter sistem, demokratik bir anayasa ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin tesisi ve tüm muhalefetin sesini yansıtacağı bir demokratik iç tüzük için çalışacağız. Biz tüm mücadelemizin odağı olarak burayı almıyoruz. Sokağın talebini buraya nasıl yansıtacağımızın mücadelesini veriyoruz.”

MHP’nin sunduğu af teklifine dair Kurtulan “Yargı AKP’nin sopası haline dönmüş durumda. AKP, beğenmediği bertaraf etmek istediği herkesi bu sopayı kullanarak cezaevlerine, siyasi yasaklı pozisyonuna sokuyor ya da sürgünlerde yaşamak zorunda bırakıyor. Bunlar ortadayken, ülkemizde sadece bir tweet attığı için, düşüncelerini ifade ettiği için, Cumhurbaşkanı’na bir eleştiri sunduğu için haksız yere tutuklu bulunan insanlar var. Toplumsal barış için bağımlılıktan kurtulmuş bir yargı sisteminin inşa edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla şu anda sunulan bu af teklifi Türkiye’nin ihtiyacı olan bir teklif değildir” dedi.

ad826x90

Sıradaki haber:

Halk düşmanlarına özel af

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.