Trabzon’da şiddete karşı yürüyen kadınlara soruşturma
Memlekette rüşvet ve yolsuzluk iddialarının üzerini örtmek için polis ve savcılara operasyon yapılırken, her gün kadın cinayetinin işlendiği ülkede kadına yönelik şiddeti protesto eden Trabzonlu 200 kadına soruşturma açıldı.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla ülkenin her yanında olduğu gibi Trabzon’da da bir yürüyüş düzenlendi. Yaklaşık 200 kadının katıldığı ve birçok erkeğin de destek amacıyla işlediği yürüyüş, Trabzon Merkez Postane önünde başlamış ve Atatürk Alanı’nda basın açıklamasıyla sona ermişti.
Karadeniz’deki habere göre, Trabzon Cumhuriyet Savcılığı’nın 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Eyleme katılan kadınların bazılarının ifade için savcılığa çağrıldığı belirtildi.
Olayı doğrulayan ve savcılığa ifade veren CHP Trabzon İl Sekreteri Güzide Uzun, ”Kadın haklarını savunmak, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için anayasal hakkımızı kullandık. Bugün bütün dünyada eylemler yapılır, kadına yönelik şiddet konusunda hem toplumun dikkati çelilir, hem de devlet ve parlamentolar önlem almaya çağırılır. Meşru haklarımızı kullandığımız için kimse bizi yargılayamaz. Kadınların mücadele heyecanını kimse kıramayacak” dedi.
ERKEKLER ALINMADI
Trabzon Merkez Postanesi önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, Uzun Sokak üzerinden Atatürk Alanı’na kadar yürüdü. Slogan atan ve şarkı söyleyip tempo tutan kadınlar, erkek şiddetini, hükümet ve yargının şiddeti koruyan politikalarını protesto etti.
Yürüyüş sırasında vatandaşların bir kısmı eylemcileri alkışlarken, kadın şiddeti protesto etmek ve eyleme destek vermek için gelen erkeklerin korteje alınmaması, bazı tepkilere neden oldu.
Atatürk Alanı’nda bildiri Şölen Köseoğlu tarafından okundu. Bildiride, kadına yönelik şiddette AKP döneminde yüzde bin 400 arttığı öne sürüldü, Başbakan Erdoğan’ın kadın ve erkekleri eşit görmediğini açıklaması ile kadın düşmanı politikaların güçlendiği savunuldu. Bildiride, ‘’Bu 25 Kasım günü erkek şiddetine, Kadın düşmanlığına, tacize, tecavüze ve AKP’ye karşı, kimsenin bacısı veya namus olmayacağımızı haykırmak için ‘’kadın başımıza’’ erkeklerin olmamızdan en çok korktuğu yerde, sokaktayız’’ denildi.
Açıklamanın ardından bir kadın da, Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı’nın en ünlü bölümlerinden ‘’Kadınlarımız’’ şiirini okudu.
YOLSUZLUK OLMADI DEMEK SAFLIKTIR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.