Ordu’nun Altınordu ilçesinde Eymür Mahallesi’nde yaşanlar ÇED sürecine 701 imza ile itiraz etti.
Ordu’nun Altınordu ilçesinde Eymür Mahallesi’nde yaşayan insanlar, Altınordu Belediyesinin taş ocağı projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süresinde itiraz hakkını kullanarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 701 imzalı dilekçe verdi.
Altınordu Belediyesi tarafından 63 yıllık bir proje olarak planlanan taş ocağının (bazalt ocağı ve konkasör tesisi) mahallerinin su kaynaklarını yok edeceğini belirten Muhtar Ferhat Pala, “Taş ocağı yapılmak istenen yerdeki su kaynaklarından toplam 210 hane yararlanıyor.” diyerek taş ocağının mahallerini yaşanmaz hale getirileceğini söyledi.
“TAŞ OCAĞI 63 YIL SÜRECEKMİŞ”
İtiraz gerekçeleri hakkında konuşan Muhtar Ferhat Pala, “ÇED dosyasında taş ocağının 63 yıl devam edeceğini yazıyor. Yani mahallemizden göç etmek zorunda bırakacaklar bizi. Böyle bir projeyi yapmak değil, düşünmek bile akla mantığa sığmıyor.” diyerek karşı olmalarının gerekçelerini sıraladı:
“Yerleşim yerine (en yakın eve, evlere) kuş uçuşu 70 metrede iki, 90 metrede bir, 100 ve 110 metrede üç ve 120, 140 metrede üç ev bulunmaktadır. Bu hanelerin hemen yanında 30-40 metre mesafede üç hane daha bulunmaktadır.
Ruhsat alanında halen kullanılmakta olan 8 adet su gözü bulunmaktadır. Bu su gözleri halen faal bir şekilde 210 haneye içme suyu olarak hizmet vermektedir. Bu içme suyu gözlerinin bir kısmı terfili olarak yaklaşık 85 haneye ve cazibeli olarak 125 haneye hitap etmektedir. Tüm bu su gözlerinin tamamen mevcut ruhsatlı alınan ocağın altında bulunmaktadır.
Malzemeyi taşıma güzergahı tamamen mahallenin ortası ve evlerin kenarından geçmektedir. Ayrıca mahallenin sokak arası yolları bu tonajda yük taşıyan araçları kaldıramayacak durumdadır.
Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan yaban hayatlarının geneli burada bulunmaktadır. Yuvaları ve yatakları (avlanma sahaları) bu bölgededir.
Ruhsat alanının etrafı vatandaşların tapulu arazisidir. Fındık, bu bahçelerinde düzgün bir arazi yapısı heyelan sebebiyle bulunmamaktadır. Bu alanlarda saatlik, günlük ve daha uzun süreli zamanlarda yer yer kaymalar (uçmalar) gözle dahi fark edilmektedir.”