hastahaneye puva cihazı
Sedef hastalarının umudu puva tedavisi
Fototerapi belirli dalga boyundaki ultraviyole ışınlarının (güneş ışınları) kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Tedavi amaçlı kullanılan bu ışınlar güneş ışığı içerisinde de yer almaktadır. Suni güneş ışığı olarak nitelendirebileceğimiz fototerapi Dünyada 1948’den beri Türkiye’de ise yaklaşık 30 yıldır kullanılmaktadır.
Fototerapi başlıca sedef hastalığı (psoriazis), ala hastalığı (vitiligo), ekzema, kronik kaşıntı ve bazı deri tümörleri olmak üzere, pek çok deri hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Söz konusu hastalıklar için en az yan etkiye sahip olan bu tedavi yönteminin uygulanması kolaydır.
Fototerapi uygulama süresi ve sıklığı hastalıklar arasında değişmekle birlikte genellikle haftada 2-3 kez uygulanmakta ve tedavi süresi en az 2-3 ay olmaktadır. Ancak uygulama süresi hastaların tedaviye verdikleri cevaba göre değişebilmektedir.
Hastanemizin Cildiye Kliniği bünyesinde yer alan Fototerapi Ünitesi yaklaşık 2 ay önce Prof. Dr. Yunus Saral Hocamızın öncülüğünde kurulmuştur. Fototerapi Ünitemizde tüm vücuda uygulama yapılan ultraviyole A (UVA), dar-bant UVB veren kabinlerimiz, vücudun belli bir bölgesine uygulama yapılan lokal UVA, lokal UVB veren cihazlarımız, saçlı deriye uygulama yapılan dar-bant UVB verebilen saç tarağımız mevcuttur. Ünitemizde yer alan cihazlar bu alandaki en son teknolojiyle geliştirilmiş cihazlardır.
Fototerapi başlıca sedef hastalığı (psoriazis), ala hastalığı (vitiligo), ekzema, kronik kaşıntı ve bazı deri tümörleri olmak üzere, pek çok deri hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Dermatololoji Kliniği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nursel Dilek, yaptığı açıklamada, hastahaneye puva cihazı aldıklarını ve bir aydan beri hastalara hizmet verdiklerini söyledi.
Dilek, daha önce bu cihazın hastanede olmadığı için hastaları diğer illere sevk ettiklerini, bundan sonra hastaları hastanede tedavi edeceklerini belirtti. Özellikle halk arasında sedef hastalığı olarak bilinen hastalıkta sık kullanılan bir cihaz olduğunu belirten Dilek, “Yine halk arasında ala hastalığı olarak bilinen vitiligo hastalarda bu cihazı oldukça sık kullanıyoruz. Kaşınan hastalarımızda yine bunu uygulayabiliyoruz. Bazı deri kanseri olan hastalarımıza bu tedaviyi sunuyoruz” dedi.
Hastalardaki şikâyetleri hastalığının yaygınlığına göre tedavi ettiklerini ifade eden Dilek, şunları söyledi: “Eğer şikâyetleri çok fazla ise vücut yüzeyinin geniş bir alanı tutuyorsa kabin tedavisine alarak burada tedavi ediyoruz. Hastalarımızı kabine giriyor ve kabinde kısa süreli bir tedavi oluyor. Kısa süre ile başlayıp süre gittikçe hastalarının toleransına göre tedavinin dozu artırılıyor.”
BEKAROĞLU VİCDANLARIN SESİDİR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.