Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan yardımcısı Öztürk, Hükümetin ekonomik politikalarına isyan etti
GENÇAĞA KARAFAZLI-
(RİZE)- Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) meclis başkan yardımcısı Şakir Öztür “Düşük oranlarda kredilere ulaşma imkânı bulamıyoruz. Bugünün şartlarında % 60 oranında yıllık faizler ile nakde ulaşmamız ve bu yol ile işletmemizi sürdürebilmemiz mümkün değil” dedi. Öztürk ayrıca 2024 yılı yaş çay kampanyasına sayılı günler kala özel sektörün ekonomik sorunlardan dolayı çay üreticilerini mağdur edeceğini de açık bir dille ifade etmesi dikkat çekti.
Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) 2024 Yılı Nisan Ayı Meclis Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda söz alan Özel sektör çay işletmecisi Şakir Öztürk, “Kamu kuruluşların zarar etmesi durumunda devletin borçlarını sübvanse edebiliyor. Ancak bizler kamu kuruluşları gibi kredisiz veya düşük oranlarda kredilere ulaşma imkânı bulamıyoruz. Bugünün şartlarında % 60 oranında yıllık faizler ile nakde ulaşmamız ve bu yol ile işletmemizi sürdürebilmemiz mümkün görünmüyor” açıklamalarıyla hükümetin ekonomik politikalarına adeta veryansın etti.
“YÜZEDE ALTMIŞ FAİZLERLE İŞLETMEMİZİ SÜRDÜREBİLMEMİZ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR”
2024 yılı Mayıs ayı yaş çay kampanyasının açılmasına sayılı günler kala Özel Çay Sektör çay İşletmecilerinin mevcut şartlarda çay üreticilerinden peşin para çay alamalarının mümkün olmadığını ifade eden Şakir Öztürk , çay işletmeleri genel müdürlüğüne Özel Sektörün Çayını da alsın önerisi getirdi. Öztürk , “ Biz özel sektör olarak her zaman eşit rekabetten yanayız. Kamu kuruluşların zarar etmesi durumunda devletin borçlarını sübvanse edebiliyor. Ancak bizler kamu kuruluşları gibi kredisiz veya düşük oranlarda kredilere ulaşma imkanı bulamıyoruz. Bugünün şartlarında %60 oranında yıllık faizler ile nakde ulaşmamız ve bu yol ile işletmemizi sürdürebilmemiz mümkün görünmüyor. Öte yandan devlet tarafından ÇAYKUR’a 3 milyar 800 milyon tl verilebiliyor. Maliye bakanlığının bu yıl üzerinde durduğu sıkılaşma politikası da maalesef bizlerin yaşadığı bu krediye ulaşma zorluğunun çözülmesinin önüne geçiyor. Bu durumda bizler de ödemeleri peşin olarak yapma konusunda zorluklar yaşayacağız gibi görünüyor. Belki ilk sürgünde herkes elindeki imkanlarla bir alım ve ödeme gerçekleştirecek ancak 2. sürgünden itibaren nakit sorunu ortaya çıkacaktır. Hal böyle olunca da vadeli ödemeye geçilecektir. Bu konuda bankalarında bu şartlarda kredi vermeye yanaşmayacağı da aşikardır. “dedi
“ÇAYKUR ÖZEL SEKTÖRÜN ÇAYINI DA İŞLESİN ÜRETİCİ MAĞDUR OLMASIN”
Özel sektörün bu yıl çay işleyememesi ihtimaline karşılık bir formül bulunması gerektiğini vurgulayan Öztürk “Farklı bir alternatif olarak bizler de diyoruz ki ÇAYKUR yeri geldiğinde çayın tamamına talip olarak halkımızı mağdur etmeyeceğiz diyorsa bizim ürettiğimiz çayları da satın alsın. Sonuçta özel sektörün çay fabrikaları da ÇAYKUR’un fabrikaları ile aynı kalitede çay üretebilecek altyapıya sahip. Böylece müstahsilde, özel sektör işletmeleri de mağdur olmaz” dedi
Yükselen Enflasyon Çay İşçisi Ücretlerine de Yansıdı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.