CHP’nin hazırladığı Çay Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda AKP ve MHP Milletvekillerinin oyları ile reddedilmesine Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘ın memleketi Rize’den tepki.
““İLK SEÇİMLERDE MİLLETİMİZİ BUNUN HESABINI SORACAK”
GENÇAĞA KARAFAZLI-ÖZEL HABER
RİZE-CHP Rize il başkanı Deniz, tasarının TBMM ret edilmesine şaşırmadıklarını açıklarken Çiftçi sen, temsilcisi Memişoğlu , İktidarın üreticinin lehine hiçbir tasarıya onay vermeyecekleri bilinen bir gerçek derken Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç, bu durumu kabullenmek mümkün olmadığını genel merkezin açıklama yapacağını söylerken Saadet Partisi Rize il başkanı Kaçar , bu durumu çay üreticisinin vicdanında değerlendireceğini söyledi.
CHP’nin hazırladığı Çay Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda AKP ve MHP Milletvekillerinin oyları ile reddedilmesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketinden tepki geldi.
CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz, İl Başkanlığımızın girişimleriyle Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerimiz tarafından hazırlanıp meclise sunulan Çay Kanunu teklifimiz TBMM yapılan oylama sonucunda mecliste bulunan AKP Rize Milletvekili ve diğer AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla ret edilmesine şaşırmadıklarını ifade ederek şunları söyledi;
“RİZE MİLLETVEKİLİDE RET OYU VERDİ”
“Herkesin bildiği gibi 2 yıldır tüm partilere çağrı yapıyoruz. Önce dedik ki gelin hep birlikte bir kanun teklifi hazırlayalım, kimse yanaşmadı. Daha sonra baktık ki olmuyor, çay üreticilerinin sorunları her sene artarak dağ gibi büyüyor, Çay Kanunu hazırladık ve meclise sunduk.
Meclise sunduğumuz Çay Kanunu hem Rize kamuoyuyla paylaştık hem de ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdik.
O süreçte hem bizler söyledik hem de Genel Başkanımız Kemal kılıçdaroğlu Rize’ye geldiği zaman açıkladı. “Çay Kanunu’nu çıkartalım Çay Üreticisinin mağduriyeti bitsin. Eğer kanun teklifimize destek vermiyorsanız getirin Çay Kanunu teklifini biz destekleyelim. Tek koşulumuz var üreticiyi koruyacak kanun olacak” Ona da yanaşmadılar.
Şimdi Meclise Çay kanununu yeniden gündeme getirdik bu sefer mecliste AKP ve MHP yani Cumhur İttifakı vekilleri tarafından red edildi. İşin üzücü yanı ret edenler arasında Rize AKP milletvekillerinden birinin de yer almasıydı.”
“BU YAPILAN 210 BİN ÇAY ÜRETİCİSİNE İHANET DEĞİL Mİ?”
“Çay kanunu Kendiniz çıkarmıyorsunuz, çıkartılmasına da izin vermiyorsunuz” diye seslenen CHP il başkanı Deniz;
Cumhur ittifakı ortakları olan AKP ve MHP’ ye Rize Kamuoyu önünde soruyoruz Çay Kanunu’nun hangi maddelerine karşısınız? Hangi maddeleri Kabul etmiyorsunuz? Çay Kanunu’nun çıkmasını neden engellediniz ve engellemeye de devam ediyorsunuz? Daha açık soralım;
-Yaş Çayda taban fiyat uygulamasına mı karşısınız? Yani Açıklanmış olan Yaş Çay alım fiyatının altında alım yapılmasının yasaklanmasına mı karşısınız?
-Destekleme priminin açıklanmış olan Yaş Çay alım fiyatının %10’undan az olamaz maddesine mi karşısınız?
-Yaş Çay Alım fiyatının en geç şubat ayında açıklanmasına mı karşısınız?
-Yaş Çay alım bedellerinin, yaş çayın satın alındığı ayı izleyen ay sonunda kadar ödenmesine mi karşısınız?
-Yaş Çay alım fiyatlarını belirlenmesinde üreticilerinde görüşlerinin alınmasına mı karşısınız?
-Çaykur ‘un Varlık Fonu’ndan çıkarılmasına mı karşısınız?
Sonuçta AKP ve MHP yani Cumhur İttifakı Çay Kanunu’nun çıkmasını engelleyerek Çay Üreticisinin yoksullaşmasına, emeğinin sömürülmesine ve Çayda sömürüye devam demiştir.
Çay Kanunu’nun çıkmasını engellemek 210 bin Çay üreticisine ihanet değil midir? Siz bu Çay Kanunu’nun nesine karşısınız?” diye sordu
Çay kanunu tasarısı önergesinin TBMM de AKP ve MHP önergeleri ile ret edilmesine bir tepki de Çiftçi sen temsilcisi Recep Memişoğlu gösterdi.
“AKP Lİ VEKİLİN HAZIRLADIĞI TASLAK TOZLU RAFLARDA BEKLETİLDİ”
Daha önce Çay Kanunu taslağı 2008 yılında eski AKP Rize Milletvekili Bayram Ali Bayramoğlu tarafından içeriği özel sektör lehinde olan bir taslak hazırlandığını hatırlatan Memişoğlu;
“Eski AKP li vekilin hazırladığı taslak adeta bir yılan hikayesine dönmüştü. Hazırlanan kanun tasarısı, üreticilerin yoğun tepkisi karşısında meclisin tozlu raflarında maalesef yerini almıştı.
Şimdi ise, R. T. Erdoğan üniversitesine yani akademisyenler ve daha çok kuru çay üreten özel imalatçılarla, Rize Ticaret Borsasının da olduğu bir oluşuma Çay Kanunu hazırlattılar. Bu kanunu kamuoyu ile paylaşmadılar. Hangi maddeleri, neleri içerdiğini kimse bilmiyor. Genel bir bilgimiz var ama. Hatta ne kadar gerçek olduğunu bilinmiyor”
“210 BİN ÇAY ÜRETİCİSİ ÖZEL SEKTÖRÜN İNSAFINA TERK EDİLDİ”
AKP ve MHP oylarıyla önergenin ret edilmesi özel sektörün işine geldiğini ifade eden Memişoğlu;
CHP’nin hazırladığı çay kanununu okuyup inceleme fırsatım oldu. Birçok bakımdan üretici için olumlu tarafları var. Her kanun tasarı ve teklifinde olduğu gibi bunu da ret edecekleri bilinen bir gerçekti.
İktidar partileri kendi kanun tasarılarını hala sunabilmiş değiller. Bu koşullarda sunacaklarını da sanmıyorum. Çünkü piyasanın böylesine belirsizlik ve karmaşa içerisinde gitmesi özellikle özel çay üretici işletmelerin işlerine gelmektedir. Kanunlarla kendilerini sınırlayacak, belki de kar marjlarını düşürecek, taban fiyatın bağlayıcı olacağı bir yasanın çıkması taraftarı olmayacakları için bu önergenin kabul edilmesine karşı çıktılar. Bu şu demektir 210 bin çay üreticisi yine özel sektörün insafına bırakıldı”
“İLK SEÇİMLERDE MİLLETİMİZİ BUNUN HESABINI SORACAK”
Çay kanunu önergesinin TBMM ret edilmesinin bir Rizeli olarak kendisini üzdüğünü ifade eden Saadet parti Rize il başkanı Av. Muhammet Kaçar;
“Önergenin ret edilmesi tüm hemşerilerimizi üzdüğü gibi bizleri de ziyadesiyle üzmüştür. Her seçim sürecinde bir ümit olarak milletimizin gündemine getirilen ancak seçimler bittikten sonra rafa kaldırılan çay kanununun iktidar partisi olan AKP ve cumhur ittifakı ortağı olan MHP oylarıyla TBMM de reddedilmiştir. Bu durumu milletimiz vicdanında en güzel şekilde değerlendirecek ve yapılacak ilk seçimde bu tutarsızlığın hesabını görecektir”
CENGİZE DOKUNAN YANIYOR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.