Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ordu ili Perşembe ilçesinde yapılmak istene dolgu projesinin “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı üzerine Ordu Çevre Derneği tarafından Perşembe’de değerlendirme toplantısı yapıldı.
COŞKUN ÖZBUCAK- ORDU
Ordu Çevre Derneği yöneticilerinin ve Perşembelilerin katıldığı bilgilendirme toplantısı Sahil Oyun Salonu’nda yapıldı.
Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, dernek olarak projeler hakkında halkı bilgilendirme toplantıları yaptıklarını, proje hakkında son kararı yöre insanının verdiğini belirtti. Perşembe’deki maden sahası hakkında da aynı yöntemi uyguladıklarını belirten Özbucak, “Maden için yapılan toplantıda verdiğimiz bilgiler sonrası halk olarak madene karşı mücadele kararı verildi. Şimdi de deniz dolgusu ile karşı karşıyayız. Bu kapsamda Perşembe ilçemizde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istene deniz dolgusunun ÇED dosyasında yazılanları inceledik ve olumlu, olumsuz; eksik gördüğümüz bilgileri aktaracağız. Kararı Perşembeliler verecek, bizler de hukuksal destek sağlayacağız” dedi.
ÇED dosyasını incelediklerini belirten Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Ordu Büyükşehir olduktan sonra başlayan deniz dolgusu projeleri hızlandı. Yasal olmayan yollarla yapılan dolgulara açtığımız davaları kazandık. Ünye’den Gülyalı sınırları dahil kıyılarda dolgu projeleri var. En son Fatsa’da ve Altınordu ilçelerindeki dolgu projeleri için alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararlarına davalar açıldı, kazandık. Yeniden ÇED süreci başlatıldı” diyerek dolgu alanlarını hatırlattı. Şimdi de Perşembe’de deniz dolgusu projesi olduğunu söyleyen Gönül, “Ordu Büyüksehir Belediyesi adeta Beton Belediyesi oldu” dedi.
Gönül proje ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Perşembe ilçesi Düz Mahalle sınırlarında mevcut sahil yolu kenarında kıyı kenar çizgisi sonrasında rekreaktif amaçlı kullanım amacıyla deniz ortamında 56,226 metre kare alanda dolgu yapılarak ‘Perşembe Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu Projesi’ gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında 660 m’lik kıyı şeridi boyunca şev altında 56,226 metre kare alanda ve şev üstünde 44.716 metre kare alanda 217,205 metre kare dolgu yapılacaktır.”
Dosyadaki bilgilere göre yurttaşların isteyip istemediklerine göre hukuksal süreç başlatmak gerektiğini belirten Gönül, “ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için İdare Mahkemesine dava açmak gerekiyor” dedi.
Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi ve Av. Haluk Türkmen de hukuksal süreç hakkında bilgi vererek, “Dolgu projesinde eksiklikler ve uygulandığında olumsuz etkilerin olacağı kesin. Eğer dava açılacaksa acele etmek gerekir. Dernek olarak dava açsak da yeterli değil, sizlerden de davacı olmalı. Vekalet vermeniz gerekiyor. Ayrıca mahkeme bilirkişi heyeti atayacak. Bunların masrafı olacak. Şimdiden hazırlıklı olunmalı. Karar sizin” dedi.
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ahmet Kahraman da, genel sorunlar hakkında değerlendirme yaparak ortak mücadelenin zorunlu olduğunu söyledi. Katılımcıların sorularına yanıt verildikten sonra toplantı sona erdi.
Fındıklı’dan kovulan kuzuoğlu bu kez Pazar’da ortaya çıktı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.