Ordu Çevre Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasında, ekolojik yıkımlara tepki gösterdi. Eyleme CHP, EMEP, Sol Parti, TKP, YSP, KESK, ADD, Eğitim İş, Tüm köy sen de destek verdi.
Açıklamayı yapan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül “Nasıl yakınlarımızı ölüm yıldönümlerinde anıyorsak bugün de ‘ekolojik katliamları’ anıyoruz. Dünya küresel ısınma ile katlediliyor” dedi. Gönül, doğanın metalaştırıldığına dikkat çekerek, “Ülkemizde ise bu yok oluş katmerli biçimde devam ediyor. Bazı türler yok oluyor, Dünyada ve ülkemizde 40 yıl önce denizlerdeki sucul türlerde yüzde 60’ı yok oldu. Yok oluş hızla devam ediyor. En son Marmara Denizi’nin deniz salyası ile kirlenmesi ile Marmara Denizi yok olmayla karşı karşıya. Aynı tehlike Karadeniz’de de yaşanabilir, hazırlıklı olmalıyız. Bu nedenle Dünya Çevre Günü kutlanmıyor, travma geçiriyoruz, isyan ediyoruz. Bizler bu katliamların sonuçlarını yaşıyoruz. Neden ekolojik katliamlar yapılıyor? Kapitalist sistemde bir avuç sermayenin doymak bilmez kar hırsı ekolojik katliamlar yapılmaktadır” dedi.
Ordu Çevre Derneği olarak ekolojik yıkımlara karşı bugüne kadar 100’e yakın dava açtıklarını belirten Gönül, “Taş ocakları, HES’ler, madenler, deniz dolguları devam etmekte. Özel şirketler bu katliamları yaparken bu ülkeyi yönetenlerle birlikte davranmakta, işbirliği yapmaktadır. Peki devlet kurumları ne yapıyor? Gelen ağam, giden paşam demekteler. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne karşı, katliamları durdurması için dilekçeler yazmaktayız, davalar açmaktayız. Davaları kazansak da OBB, mahkeme kararlarına uymamakta, tanımamakta. Tayfur Gürsoy Parkı’nda, rıhtımdaki projeler, deniz dolgusu kararlarına uymamakta. OBB ve ilçe belediyeleri ormanlarda ve su kaynakları üzerinde taş ocakları açmakta, neden? Botanik Park yapıldı, yıkıldı. Şimdi hayvanlar otlamakta. Şimdi ne olacak, belli değil. Yıkımın üzerinden 5 yıl geçti, burası böyle duruyor. 15 milyon çöpe gitti. Bunun hesabını beceriksiz yöneticiler verecek” diye konuştu.
“Bugün Dünya Çevre Günü’nü kutlamıyor, çevre katliamı yapanları kınıyoruz. Ormanları, dereleri, denizleri, gölleri rahat bırakın. Bizler geleceğimizi; toprağımızı, derelerimizi, ormanlarımızı, denizimizi; yaşam alanlarımızı korumaya devam edeceğiz.” diyen Ertuğrul Gazi Gönül talepleri şöyle sıraladı:
“AYDINLANMANIN VE CUMHURİYETİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.