Musa Anter cinayeti davasına SEGBİS’le katılan gazeteci Abdurrahman Şimşek, cinayete dair araştırma yaptığı dönemlerde Orhan Miroğlu’nun kendisine “Sen bu işlerle uğraşma. Devlet bu olayı çözmedi, siz niye uğraşıyorsunuz” dediğini ileri sürdü.
JİTEM ana davasıyla birleştirilen Kürt aydını Musa Anter davasının duruşması, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Milletvekilli Sezgin Tanrıkulu’nun yanı sıra sanıklardan Savaş Geverkci, Hamit Yıldırım ve avukatları ile müşteki avukatları hazır bulundu.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haber şöyle:
‘HAMİT YILDIRIM MUSA ANTER CİNAYETİNİ İŞLEDİĞİNİ SÖYLEMİŞ’
Duruşmaya ilk olarak Diyarbakır’dan SEGBİS üzeri katılan Abdurrahman Şimşek, Musa Anter cinayeti ile ilgili yaptığı araştırmasına dair bilgilerini mahkemeyle paylaştı. O dönem kendisinin Sabah Gazetesi’nin İstihbarat Müdürü olarak çalıştığını hatırlatan Şimşek, “Haber kaynağım bana, Hamit Yıldırım’ın yakın akrabalarından birisinin Musa Anter cinayetinin Hamit Yıldırım tarafından işlendiğini kendisine söylediğini belirtti. Haber kaynağımın aktardığına göre, Hamit Yıldırım’ın bu cinayeti işlediği için pişman olduğu ve cinayetin işlendiği dönemde genç olduğunu da aktarmış. Ama kime hangi akrabasına söylediğini bilmiyorum. Yine kaynağım tarafından bana aktarılan diğer bir bilgi ise, Yıldırım’ın devlet ile çalıştığı durumu da var. İsterseniz size bana bu aktarımlarda bulunan şahsın bilgilerini de aktarırım” dedi.
‘YEŞİL ÖLDÜRÜLDÜ VE KOMUTANLAR BUNUN VİDEOSUNU İZLEDİ’
Üst düzey bir jandarma personeline dayandırdığı bazı bilgileri de paylaşan Şimşek, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın eski adı Özel Harp Dairesi olan birim personellerince kaçırılıp öldürüldüğünü, öldürüldükten sonra da Yeşil’in video kaydına alınarak, üst düzey jandarma istihbarat teşkilatından üst düzey komutanlar tarafından izlendiğini söyledi. Şimsek, “Bana anlattığını mahkeme heyetine de anlat dediğimde, o kişi bana ‘Can güvenliğim söz konusu olduğu için bunu yapamayacağım’ dedi” diye belirtti.
‘ORHAN MİROĞLU UĞRAŞMA DEDİ’
Konuya dair araştırma yaptığı dönemlerde Orhan Miroğlu ile de röportaj yaptığını hatırlatan Şimşek, Miroğlu’nun kendisine “Sen bu işlerle uğraşma. Devlet 20 yıldır uğraştı olayı aydınlatmadı. Devlet bu olayı çözmedi siz niye uğraşıyorsunuz” dediğini beyan etti. Şimşek, daha sonra şöyle devam etti: “Orhan Miroğlu ile konuştuğumuz her şey kameraya kaydedildi. Orhan Miroğlu ile temasa geçtim. Kendisine olayı sordum. Bana 20 senedir devlet aydınlatamadı sen bu dosya ile uğraşma dedi.”
Orhan Miroğlu’nun avukatı araya girerek, Miroğlu’nun olayın araştırılmasının önünde engel olarak gösterilmeye çalışıldığını belirterek, Şimşek’e olayı daha net olarak aktarmasını istedi. Miroğlu’nun avukatına cevaben Şimşek, şunları aktardı: “Miroğlu’nun ‘Bunu devlet çözemedi, siz niye uğraşıyorsunuz’ şeklindeki sözleri kötü niyetli olarak söylediğini düşünmüyorum. Hatta Miroğlu olayın aydınlatılması için elinden geleni yapacağını bize söyledi.”
‘YARGILAMADA BAZI ŞEYLER EKSİK GİDİYOR’
Ardında Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, Abdurrahman Şimşek’in önümüzdeki mahkemelere bizzat katılmasını istedi. Okçuoğlu, “Bu yargılamada bazı şeyler eksik gidiyor. Abdurrahman bey bugün daha detaylı bir şekilde bildiklerini anlatıyor. Bir CD teslim etmiş Diyarbakır savcılığına. Ama CD ortada yok. Taleplerimiz ya zamana yayıldı ya da huzura getirilmedi. Abdurrahman beyin görüntülerin ham hallerini mahkeme heyetine sunmasını rica ediyoruz” diye konuştu.
‘TRAFİK KAZASI GEÇİRDİM OLAYI PEK HATIRLAMIYORUM’
Daha sonra Mahmut Günaçtı adlı kişi tanık sıfatıyla SEGBİS üzerinden mahkemenin sorularını cevapladı. Günaçtı, “Ben Musa Anter’i daha önce hiç tanımadım. Diyarbakır Belediyesi’nin Kültür ve Sanat Bölümü çalışanı olarak festivalde görevliydim. Ben olayın yaşandığı tarihin sonrasında trafik kazası geçirdim. Kalp krizi geçirdim. Onun için olayı pek hatırlamıyorum” dedi.
‘BEN OLAYIN MAĞDURUYUM’
Duruşma salonunda son olarak sanık Hamit Yıldırım konuştu. Yıldırım, “Ben olayın mağduruyum. Bana oyun oynandı. Benim kardeşlerim şehit oldu. Türk bayrağını seviyorum. Askerimi seviyorum” diye konuştu.
Bir sonraki duruşma 4 Nisan 2018 tarihine ertelendi.
Arşiv Süleyman Soylu’nun peşini bırakmıyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.