Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED verilerine göre, Akbelen’deki ağaç kıyımının arkasındaki Limak Holding, 2014’ten bu yana 13 ilde 52 projeye ÇED onayı aldı. Limak aynı zamanda kamudan alınan ihalelerde de zirvede.
Muğla İkizköy’deki kömür maden sahasının genişletilmesi çalışmalarına karşı köylüler ve çevrecilerin iki yıldır sürdürdükleri doğa nöbetine jandarma müdahalesi devam ederken ağaçları kesmeye başlayan Limak Holding gündemde.
Limak Holding ve bağlı şirketler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED verilerine göre, 2014’ten bu yana 13 ilde 52 projeye ÇED onayı aldı. Limak’ın beş enerji, 39 maden, sekiz sanayi sektöründe ÇED onayı bulunuyor.
Çevre Bakanlığı tarafından 52 projesi onaylanan Limak’ın tek projesi dahi reddedilmedi. Limak’ın her projesine ÇED gerekli değildir veya ÇED olumlu kararı veren bakanlığın, ÇED olumsuz kararı verdiği proje sayısı sıfır.
BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, ÇED verileri tüm doğal yaşam alanlarını nasıl kuşattığını gözler önüne serse de Limak’ın faaliyetleri bunlarla sınırlı değil. Kamu kurumları tarafından yaptırıldığı için ÇED sisteminde şirketin adı geçmeyen birçok proje de Limak’a ait.
Başta Yusufeli Barajı olmak üzere bölge halkını göçe zorlayan, orman ve tarım arazilerini yok eden Limak, birçok “mega projeye” imza attı. 1915 Çanakkale Köprüsü, Malkara-Çanakkale Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve İskenderun Limanı’nı yapan Limak, kamudan milyarlarca TL değerinde ihale aldı.
KAMU İHALELERİNDE ZİRVEDE
İktidara yakınlığı ile bilinen Limak, kamudan aldığı ihalelerde zirvede yer alıyor. Son 12 yılda kamudan 12,5 milyar TL değerinde 29 ihale alan Limak Holding’in sahibi ise Nihat Özdemir.
İşte Limak’ın karnesi:
İSTANBUL
Ülkenin dört bir tarafında faaliyet gösteren Limak, megakentin ortasında beton santralı işletiyor. Esenyurt ve Bahçelievler’de “hazır beton santralı” işleten Limak, 2015’te ÇED gerekli değildir kararı aldı.
KIRKLARELİ
Kırklareli’nde Vize ve Pınarhisar ilçelerinde dokuz maden projesi bulunan Limak’ın, bölgede bir adet de çimento fabrikası var. Uzun yıllarda bölgede faaliyet yürüten Limak, son ÇED onayını 2019’da aldı.
TEKİRDAĞ
ÇED sisteminde yer alan bilgilere göre Tekirdağ’da tek projesi olan Limak, Süleymanpaşa ilçesinde maden ocağı işletiyor. Tras taşı üreten şirket, son ÇED onayını 2014’te aldı.
BALIKESİR
Balıkesir’in İvrindi, Sındırgı, Karesi, Altıeylül ve merkezde faaliyet yürüten Limak bölgeyi maden üssüne çevirmiş durumda. Kalker ocağına ağırlık veren şirketin toplamda yedi projesi bulunuyor.
DÜZCE
Düzce’de tek işletmesi olan Limak’ın Gümüşova ilçesinde ‘klinker öğütme ve paketleme tesisi’ bulunuyor. Şirket, çimentonun bir önceki safhası olarak adlandırılan klinker tesisi için 2016’da onay aldı.
ANKARA
Başkent’te birçok projesi olan Limak, Haymana, Polatlı, Etimesgut gibi ilçelerde faaliyet gösteriyor. Ankara’da maden ocakları ve kapasite artırım projeleriyle birlikte toplamda altı maden projesi bulunan Limak, bir adet de beton santralı işletiyor.
DİYARBAKIR
Diyarbakır’da Ergani’yi mesken tutan Limak’ın üç projesi bulunuyor. Tesislerine elektrik sağlamak için güneş enerji santralı kuran Limak’ın ayrıca bölgede kalker ve marn ocağı işletiyor.
BİTLİS
Bitlis’te çimento işi yapan Limak’ın tek tesisi bulunuyor. Tatvan’da çimento öğütme ve paketleme tesisi işleten şirket, ÇED onayını 2014’te onay aldı.
SİİRT
Siirt’te maden ocağı ve tesislerine ağırlık veren Limak, toplamda yedi proje için ÇED onayı aldı. Altı maden ocağı ile tesisi, sadece bir güneş enerji santralı projesi olan Limak, son onayını 12 Nisan’da aldı.
MARDİN
Projeleri özellikle, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaşan Limak’ın Mardin’de enerji santralı bulunuyor. Bölgeye güneş enerji santralı kuran Limak, mart sonunda ÇED onayı aldı.
URFA
Güneydoğu’yu es geçmeyen Limak’ın Urfa’da birçok alanda faaliyet gösteriyor. Toplamda beş projeye onay alan şirket, üç maden ocağı, bir çimento tesisi, bir tane de güneş santralı bulunuyor. Şirket, yaptığı güneş santralları tesislerine enerji sağlamak için kuruyor.
KİLİS
Limak, diğer illerde olduğu gibi Kilis’te de maden projesi ve beton santralı işletiyor. Merkez ve Polateli’nde faaliyet yürüten Limak’ın toplamda beş maden projesi, bir adet de beton santralı bulunuyor.
HATAY
6 Şubat depreminin en çok etkilendiği illerden olan Hatay’da hâlâ su sorunu yaşanırken Limak, kazancının derdinde. Hatay’ın Erzin ilçesine güneş enerji santralı kurmak isteyen Limak’a depremden 3 ay sonra ÇED olumlu kararı verildi. (Kaynak)
Akbelen’de CHP liderinin önü direnişçiler tarafından kesildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.