Türkiye’yi adeta polis devletine çevirecek
Polisin ve Valiliğin yetkilerini genişletecek ve Türkiye’yi adeta polis devletine çevirecek İç Güvenlik Paketi toplumun tüm kesimlerinin itirazlarına rağmen kabul edildi.
Polisin ve Valiliğin yetkilerini genişletecek ve Türkiye’yi adeta polis devletine çevirecek İç Güvenlik Paketi toplumun tüm kesimlerinin itirazlarına rağmen kabul edildi.
Bölgedeki baro başkanları, yasanın Türkiye’yi felakete sürükleyeceği uyarısında bulundu. Baro başkanları, paketle demokratikleşmenin de askıya alınacağını belirterek, “Bir savcıya bile haber verilmeden bir kişinin gözaltına alınmasının yasallaştırılması kayıp gözaltlıların da önünü açan bir durum. Yasal düzenleme yoluyla olağanüstü hal uygulamasına geçilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
Paketin yürürlüğe girmesiyle birlikte kamuoyunda hak ihlallerinin artacağı ve hak ve özgürlüklerin kısıtlanacağı endişesi mevcut.
TAHİR ELÇİ: ÖZGÜRLÜĞE ÖLDÜRÜCÜ DARBE
Gösteri ve yürüyüşlerde taşınan döviz ve pankart ve benzeri ifade yöntemlerinin suç sayılmasıyla birlikte demokratik toplum değerlerinin ortadan kaldırıldığını dile getiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “Bu yasal düzenleme ile düzenlemesiyle demokratik toplumun, ifade ve yürüyüş özgürlüğü gibi değerlerine öldürücü bir darbe vuruluyor. Dolayısıyla bu yasal düzenleme ile kitlesel gözaltıların ve tutuklanmaların yaşanabileceği tehlikesi oluşuyor” dedi. Düzenleme ile valilere, “gözaltı” yetkisi verilmesini ve emniyetin yetkilerinin arttırılmasını değerlendiren Elçi, bu durumun, “kayıp” gözaltıların yaşanma tehlikesini doğurduğuna dikkat çekti.
NUŞİREVAN ELÇİ: BÜYÜK FELAKETLER YAŞANACAK
Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, paketin ilk tartışmaya açıldığı gündem itibaren tüm toplumda demokratikleşmenin askıya alınacağı algısının yaşandığına ve yasanın Meclisten geçmesiyle birlikte bunun somutluk kazandığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulan paketin veto edilmesi ya da Erdoğan tarafından onaylansa dahi Anayasa Mahkemesine götürülerek iptal edilmesi gerektiğini belirten Elçi, bunun aksi durumunda paketin yürürlüğe girmesinin Türkiye’yi büyük felaketlere sürükleyeceği uyarısını yaptı.
ALAKUŞ: HÜKÜMET SÜRECİ ASKIYA ALIYOR
Bingöl Baro Başkanı Abdullah Alakuş, bu yasaların OHAL’i hatırlattığı gibi o dönemki uygulamaları aratmayan yasalar olduğuna işaret etti. Yasayla birlikte demokratikleşme tartışmalarının yaşandığı Türkiye’nin antidemokratik bir ülkeye dönüşmeye başlayacağının altını çizen Alakuş, bu yasanın aynı zamanda çözüm sürecinin ruhuna da aykırı olduğunu belirterek, hükümetin çözüm masasında çıkardığı bu yasayı Kürtlere karşı bir koz olarak kullanmak istediğini ifade etti.
SEVİM: POLİSE ‘SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜĞÜ’
Polise geniş yetkiler tanıyan yasanın onaylanmasını polislere “suç işleme özgürlüğü” getireceği şeklinde değerlendiren Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim ise, yargısal denetimin tamamıyla idari mercilere verileceği dikkat çekti. (Diyarbakır/DİHA)
POLİSE VE VALİYE OLAGANÜSTÜ YETKİ
‘İÇ Güvenlik Paketi’ için 231 oy kullanılırken, 199 kabul, 32 ise ret oyu çıktı.
AKP, Meclis Genel Kurulunda bir aya yakın zamandır görüşülen İç Güvenlik Paketi’nin yarısını komisyona geri çekmişti. Paket’te molotofkokteylinin silah sayılması ve cezasının artırılmasına ilişkin maddelere MHP, bonzainin de uyuşturucu sayılması ve cezasının artırılmasıyla ilgili maddelere CHP, MHP ve HDP destek verdi.
* Üst ve araç araması artık serbest
Genel Kurulda kabul edilen maddelere göre artık vatandaşın üstü veya arabasının her yeri, bir hakim veya savcı kararı olmadan polis tarafından amirinin sözlü emriyle aranabilecek. Aramada, polis vatandaşın üstünü çıkarmasını bile isteyebilecek. Polis, istediği kişiyi ‘koruma altı’ adı altında ‘gizli gözaltı’ yapabilecek. Bunun süresi ve sınırı da olmayacak. Polisin vatandaşı hastaneye götürme zorunluluğu da olmayacak.
* İfade almaya geldim
Polis, müşteki, mağdur veya tanık ifadelerini, talepleri halinde ev veya iş yerinde de alabilecek. Bu maddeyle polis, ‘İfade almaya geldim’ diyerek vatandaşın kapısına gelebilecek.
* Eylemlerde yüzü örtmek suç olacak
Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen veya kısmen bez ve benzeri unsurlarla örterek katılmanın cezası 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası olacak. “Terör örgütü” propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde ise yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu suçu işleyenlerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah ve molotof bulundurmaları veya kullanmaları halinde verilecek cezanın alt sınırı dört yıldan az olamayacak. Polis, hakim ve savcı kararı olmadan 24 saate kadar, toplumsal olaylarda ise 48 saate kadar vatandaşı gözaltına alabilecek. Ayrıca hakim kararı olmadan polisin dinleme yapmasının süresi uzatıldı.
* Valiye savcı yetkisi
Vali, ‘lüzumu halinde kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek.’ Böylece valilere savcının görevi olan bir yargı yetkisi verilmiş olacak. Vali, kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak amacıyla aldığı önlem ve kararların uygulanması için belediyeler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının itfaiye, ambulans, çekici, iş makinesi ve tedbirlerin zorunlu kıldığı diğer araç ve gereçlerinden yararlanabilecek, personeline görev verebilecek. Kamu kurum ve kuruluşları, valinin bu konudaki emir ve talimatlarını yerine getirmek zorunda olacak; aksi takdirde vali, emir ve talimatlarını polis ve jandarma aracılığıyla uygulayacak. Bunların yerine getirilmemesi veya geciktirilmesi nedeniyle oluşan kamu zararı ile gerçek ve tüzel kişilerin devlet tarafından karşılanan zararları, ilgili idarece genel hükümlere göre sorumlu kamu görevlilerinden tazmin edilecek. Valilerin bu yetkileri, ilçelerde kaymakamlar tarafından kullanılabilecek.
* Valinin emrini dinlemeyene 1 yıl hapis
Kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi halinde vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Bu durumda valilerin ilan edeceği sokağa çıkma yasağına uymayan 1 yıl hapisle yargılanabilecek.
* Bonzai, uyuşturucu
Bonzai, diğer uyuşturucu maddeler gibi Türk Ceza Kanunu kapsamına alınıp cezası artırılacak. Uyuşturucu satışının cezası okul, yurt ve hastane gibi binaların sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içinde yapılırken ceza yarı oranında daha artırılacak.
POLİS KOLEJLERİ KAPATILACAK
Paketin ikinci bölümünde, polis kolejini kapatan madde kabul edildi. Polis Akademisindeki Güvenlik Bilimleri Fakültesi kapatılacak, yerine Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü kurulacak. Kapatılan fakültenin öğrencileri, YÖK tarafından belirlenecek üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültelerine tercihlerine göre yerleştirilecek. Akademideki yabancı uyruklu öğrenciler ise yeni kurulan merkezde öğrenimlerine devam edebilecek.
Polis Akademisinin başkanı ve diğer yöneticileri ile her kadrodaki öğretim elemanları ve idari personelin görevleri de sona erecek.
Paketin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulunda jandarma ile ilgili maddeler de kabul edildi. Bu maddelere göre, generaller dışında jandarmadaki üst düzey tüm atama ve görevden almalar içişleri bakanı tarafından yapılacak. Böylece içişleri bakanı bir ilin jandarma komutanını istediği zaman görevden alıp değiştirebilecek. Bunun için jandarma genel komutanının uygun görüşü de gerekmeyecek.
ÖRGÜTLÜ MÜCADELEDEN KORKUYORLAR
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, polis ve valilerin yetkilerini arttıran İç Güvenlik Paketi’nin Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesine tepki gösterdi. Paketin Türkiye’nin sorunlarını çözmek bir yana, yeni sorunlar yaratacağı, uyarısında bulunan sendika, “İç Güvenlik Yasası’nın AKP tarafından ısrarla savunulmasının arkasında, emekçilerin ve halkın örgütlü mücadelesi ve muhalefetinden duyulan korku yatmaktadır” denildi. Eğitim Sen açıklamasında, yasanın giderek derinleşen siyasi kaos ortamından bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirterek, AKP hükümetinin devlet şiddetine yasal kılıf uydurmak istediği vurgulandı. Benzer örnekleri ancak faşist ve otoriter rejimlerde görülen yasanın, emek ve demokrasi güçlerini sindirmeyi amaçladığı ifade edilen açıklamada, “Türkiye’nin emek ve demokrasi güçleri bu topraklarda faşizmin adım adım kurumsallaşmasına izin vermeyecek, emek, demokrasi ve barış mücadelesini inatla ve kararlılıkla sürdürecektir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
CHP AYM’YE GİDİYOR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, “İç Güvenlik Yasası adı verilen polis devleti yasasını Cumhurbaşkanının onaylamasını müteakip Anayasa Mahkemesine götüreceğiz” dedi. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkan Vekili Hamzaçebi “Demokrasimiz açısından kara bir geceyi yaşadık. Halkın gücüyle değil, polis gücüyle ayakta kalmayı hedefleyen bir iktidar vardır” dedi.
Hükümetin meşruiyetini kaybettiğini iddia eden Hamzaçebi, “Meşruiyet parlamento çoğunluğu değildir. Ama hâlâ parlamento çoğunluğundan ibaret sanan demokrasi zavallıları var. Parlamento çoğunluğu doğru işler yaparsa, adil işler yaparlarsa meşru olurlar. Dün gece doğruluğa, adalete darbe indirilmiştir. Bu nedenle bu hükümet meşruiyetini kaybetmiştir. Siyasal meşruiyetin kaynağı halkın rızasıdır. Halk bir araya gelir daha iyi bir şekilde yaşamak için toplumu meydana getirir. Bir devlet yönetimi oluştururlar. Dün gece kabul edilen düzenlemelerde halkın rızası yoktur. Hiç kimse parlamento çoğunluğunu ‘halkın rızası vardır’ diye yorumlamasın” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)
Tasarı kabul edildi, Bakanlık interneti engelleyebilecek
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.