Gürcistan’da tutuklu Türk vatandaşı İHD’ye başvurdu
Gece hayatı denince akla Gürcistan’ın Özerk Cumhuriyeti’nin (Acaristan) başkenti Batum geliyor.
Pasaport olmadan, sadece nüfus cüzdanınızla vizesiz gidebileceğiniz tek ülke olan Gürcistan’ın, Karadeniz kıyısındaki turistik Özerk Acaristan Batum şehrinde kumarhaneler serbest, gece hayatı da çok hareketli. Batum için kimileri -casinoları kastederek- “zamanla Kıbrıs olacak” diyor. Öte yandan Karadenizliler ve çevre iller içinse Batum bir “günahlar şehri”.
Batum, uzun yıllardır turizm açısından ilgi gören sosyal bir şehir olmasına rağmen, gece hayatı açısından çok fazla alternatif sunmuyor.Batum da bar ve kafelerin yoğun olarak bulunduğu belli sokakları veya caddeleri yok. Ancak daha çok Türk vatandaşlarının ortak olduğu veya çalıştırdığı gazino ve gece kulüpleri şehrin çeşitli yerlerinde görmek mümkün.
Pek çok Türk vatandaşı Batum’a geldiğinde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Birçoğu Gürcü vatandaşlarla kurduğu ortaklıklar sonucu sıkıntılar yaşarken, eğlence için giden vatandaşların ise gece kulüplerinde önlerine konulan yüksek hesap faturaları diğer bir sıkıntı kaynağı.
Normal bir yermiş gibi girilen gece kulüplerinde eğlenen Türk vatandaşları bir iki saatlik eğlencenin sonucunda önlerine konan yüksek rakamlı faturaları görünce adeta şoke oluyorlar. Yaşanan tartışmalar sonucunda bazı Türk vatandaşlarının hapse atıldığı bile oluyor.
İş ortaklığı hapislikle son buluyor
Batum’da yaşayan ve burada iş yeri açan birçok Türk vatandaşı ciddi sıkıntılar yaşıyor. Kurulan ortaklıkların sonucunda yaşanan anlaşmazlıklar sonrası bir takım komploların da devreye girmesine neden oluyor. Özellikle Gürcü vatandaşlar ortak oldukları Türk vatandaşlarla aralarında çıkan tartışma sonrası ya vergi kaçakçılığı ya da uyuşturucu bulunduruyor iddiasıyla polise başvurarak Türk ortaklarını ya deport ettirterek ülkeden göndermeyi başarıyor ya da şikayetler ve komplolar sonucu cezaevine konulmasına sebep oluyor.
Cezaevine konulan Türk vatandaşlarından ise Gürcistan yasaları gereği savcı cezanın miktarına göre çok yüksek miktarda para talep ediyor. Geçtiğimiz yıllarda benzeri olaylar sonrası yaklaşık 150 Türkiye vatandaşı Gürcistan cezaevlerine konmuştu.
Eşini kurtarmak için dernek kurdu
Geçmiş yıllarda bir komplo sonucu tutuklanan eşini kurtarmak için çalmadık kapı bırakmayan Rize’li Nuriye Kaputoplu adlı kadın, eşinin haksızlığa uğradığını belirterek çevresinden destek aradı. Aradığı desteği bulamayınca da kendisi gibi Gürcistan mağduru aileleri toplayarak “Mağdur Aileler Derneği”ni kurup başkanı oldu.
Kaputoğlu’nun ilk icraatı Sarp Sınır Kapısı’nda eylem düzenleyip, iki ülke arasındaki araç trafiğini saatlerce durdurmak oldu. Bu eylem sonrasında iki ülkenin başbakanları, bakanları, elçileriyle görüşmelerde bulundu. Gürcü yetkililer harekete geçti.
Türkiye vatandaşlarına tuzak kuran, içinde çok sayıda devlet görevlisinin olduğu bir organize suç örgütü çökertildi. 130’a yakın Türk tutuklu ve hükümlü dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan’ın da devreye girmesiyle serbest kalmıştı.
Gürcistan hapishanelerinde 80 Türk vatandaşı var
Gürcistan sınırında ve Batum şehrinde benzeri tuzakların bitmediğine dikkat çeken ve Türkiye vatandaşlarını Gürcistan’daki ilişkileri konusunda uyaran “Mağdur Aileler Derneği” başkanı Nuriye Kaputoğlu; hem Türk vatandaşları hem de Gürcü vatandaşlar tarafından bir çok Türk vatandaşına tuzakların kurulduğunu, cezaevlerinde hala 80’e yakın Türk vatandaşı tutuklunun olduğunu, bunların arasında kadınların da bulunduğunu, kurulan tuzaklar neticesinde Gürcü savcıların yaptığı pazarlıklara şahit olan tutuklu yakınlarından kendilerine şikayetler geldiğini söyledi.
savcıların kendilerinden yüksek meblağlar istediklerini söyleyen tutuklu yakınlarıyla ilgili olarak konuşan Kaputoğlu, “Cezaevi koşulları çok kötü. Gürcistan adalet sistemi tamamen paraya bağlı, paran varsa 1-2 yıl yatar çıkarsın veya daha yüksek para ödersen 6 ayda çıkarsın. Geçmiş yıllarda bu ve benzeri sorunlarla çok karşılaştık; sürekli olarak vatandaşlarımızı uyarıyoruz ancak uyarılarımızı yeterince ciddiye almayanlar büyük sıkıntılar yaşıyor” dedi.
Nuriye Kaputoğlu, hala çeşitli tuzaklar nedeniyle cezaevinde tutuklu bulunan bir çok vatandaşla yakinen ilgilendiklerini bir çok tutuklunun kendilerinden yardım istediğini belirtti.
Ağabeyi ve ortağı tuzak kurdu, aylardır hapiste
Gürcistan Mağdur Aileler Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu Batum’da yaşanan tutuklama olaylarına dikkat çeke dursun, ağabeyi ve ortağının tuzağı sonucu tutuklanan ve aylardır Gürcistan’ın Kutaisi cezaevinde tutuklu bulunan Van’lı Türk vatandaşı Serhat Bakan uğradığı haksızlığın sonucu tutuklu bulunduğu cezaevinden Rize İnsan Hakları Derneği‘ne bir mektup yazarak yaşadıklarını anlattı yardım istedi.
İşte Serhat Bakan’ın İHD ye yazdığı o mektup:
“Rize İnsan Hakları derneği başkanlığına sunulmak üzere Sayın başkanım, “2016 yılının Ekim ayında 2 seneye yakındır Gürcistan Batum da yaşayan ağabeyim Mahmut Bakan’ın yanına gezmek amaçlı geldim. Kimlikle giriş yaptığım Batum’da 3 ay sonra Türkiye’ye ailemin yanına dönmek isterken Ocak 2016 tarihinde abime ait iş yerinden gece saat 21:10 gibi vedalaşıp ayrıldım. Türkiye’ye dönmek için beklediğim abim Mahmut Bakan, tanımadığım kişi ve kişiler tarafından arabasının önü 2-3 arabayla kesilerek kaçırılıp 1 saat boyunca dövülerek hiçbir mahkeme ya da resmi bir karar olmadan Sarp Kapısı’ndan deport edilmiştir. Abim bana telefonla ulaşarak başından geçenleri anlattı. Bu olayın ardından ben de Türkiye’ye geçmek istedim fakat abim beni arayarak 1-2 hafta Batum’da kalmamı, 2 büyük polisle anlaştığını, 15 bin dolar karşılığında deportunu kaldıracağını, kendisi gelince Türkiye’ye gidebileceğimi, şimdilik iş yerinde durmamı istedi.
Abimle sürekli olarak telefonla görüşüyordum. Abim bana iş yerinde Gürcü bir vatandaşın olduğunu, hem direktör hem de ortağı olduğunu, ayrıca 2 tane de polis ortağı olduğunu, bu şahısların her şeyi bildiğini, hesapla para işi ile alakalı hiçbir şekilde müdahale etmememi söyledi. Onlar ne gerekirse yapacağını, benim onun adına orda sadece durmamı istedi.
Gece müşterilerle hesap problemi yaşandı
25-01-2017 gece saat 12:02 sıralarında toplamda 5 kişi olmak üzere ikişer ve dörderli iki müşteri grubu eğlenmek için gece kulübüne geldiler.
Yaklaşık 2 saat süresince eğlendiler, ben arkadaşlarımla locada oturuyordum. Müşterilerden ikisi ile alakalı hesap problemi yaşandı, müşteriler üst ofise götürüldüler. Bu ofiste genelde hesap alınırdı, kulübün içerisinde yüksek ses nedeniyle ne konuşulduğu anlaşılmazdı.
Neler oldu diye ben de ofise gittim, müşterilerden biri su istedi ben de su verdim ve çıktım. Bu iş yerinin kamera kayıtlarında da mevcuttur. O müşteriler ne yaptı ne etti, ne zaman gittiler bilmiyorum. Ardından diğer 4 kişilik grup ofiste hesap için otururlarken abimin ortağı C. G, 2 kez beni çağırttı, müşteriler Türkçe konuştukları için yardımcı olmamı istedi.
Abim bana hesaplara karışma dediği için ben sadece şahıslarla nasıl olduklarını, nereli oldukları konusunda bir süre konuştum ardından ofisten çıktım. O esnada müşteriler hesaplarını ödüyordu, ortada bir sorun gözükmüyordu.
Polis baskın yaptı, herkes kaçtı beni aldılar
Aradan 2 saat geçtikten sonra gece 02:00 sıralarında kulübü polis bastı. İlk hesap ödeyen 2 kişi ve sonradan gelen 4 kişi ofiste iken sanki her şey planlı gibiydi. İlk başta anlamadığım ama daha önceden kurulan bir oyunmuş bu, çok sonra ortaya çıktı bu oyun. Polis geldiğinde benden başka herkes kaçmıştı. Polis direkt bana gelerek beni aldı, karakola götürüldüm. Bu sıralarda Türk müşteriler oradaydı. Bana “senin suçun yok, paramızı versinler şikayetçi olmayacağız” demeleri üzerine polis beni başka odaya götürdü. Sonra abimin ortağı geldi ve sırasıyla abimin yanında çalışan Feyzullah Erdem Kadir Bostancı ve Manucar Mamuladze’nin içinde bulunduğu 3 kişi polislere adres ve telefon aramaları yaparak yakalattı. Kendisi ise elini kolunu sallayarak karakolda geziyordu.
Batum Türk Konsolosluğu ilgilenmiyor
Daha sonra beni tutukladılar. Gürcistan Kutaisi cezaevine götürüldüm. Yaklaşık olarak 5 aydan beri tutukluyum. Ne yazık ki Batum Türk konsolosluğu buradaki Türkiye vatandaşlarına hiç sahip çıkmıyor. Ben tamamen suçsuzum, kimseye müdahalede bulunmadım. Yer abimin yeri iş yeriyle alakalı yasal hiç bir mükelleflğim yok beni, o yerin patronu gibi göstermeye çalışıyorlar .
Yüksek paralar istiyorlar
Her kapısına gittiğimiz kişi bizden para istiyor. Şikâyetçi Türk müşteriler bile doğruyu mahkemede söylemek için 80-100 bin lira arası para talep ediyorlar.
Sayın başkanım lütfen bana yardım edin. Ben suçsuzum. Evliyim, birkaç ay sonra bir çocuğum olacak. Beni abimin yerine koyup beni yakmak istiyorlar. Abimin yaptığı ne varsa bana ödetmek istiyorlar.
Birçok avukat ve bazı kişiler ailemi kandırarak beni kurtaracaklarını söyleyerek para istemektedirler. Burada Türkiyeli mahkumlara para olarak bakıyorlar. Sizden istediğim bu olayın takipçisi olmanız, gelin beni cezaevine ziyaret edin. Gürcistan devleti kendisini haklı çıkartmak için her şeyi yapacaktır. Sizin yardımlarınız ve aracılığınızla anlaşmam sağlanırsa aileme ve eşime kavuşmam söz konusu olabilir. Ülkeme dönmek istiyorum. Asıl suçlu abim ve onun ortaklarıdır ancak ben suçlu imişim gibi cezaevinde tutulmaktayım. Lütfen bana yardımcı olun.”
İHD: Konunun takipçisi olacağız
İnsan Hakları Derneği (İHD) Rize Temsilcisi Günay Karafazlı; “Gürcistan cezaevlerinde onlarca Türkiye vatandaşının olduğunu biliyoruz. Burada tutuklu bulunun ve ya hükümlü olan vatandaşlarla iletişim kurma konusunda sıkıntılarımız oluyor.
Türkiye Batum Konsolosluğu kumar, içki kadın, uyuşturucu gibi suçlamalarla karşılaşan ve tutuklanan Türkiye vatandaşlarıyla ilgilenmediği şeklindeki şikayetleri çok alıyoruz.
Bu konuyu Batum konsolosluğuyla görüşeceğiz. Bize Kutaisi cezaevinden mektup Yazan Vanlı Serhat Bakan’ın mektubunu Ankara İHD genel merkezimize ilettik konunun takipçisi olacağız” dedi
Nuriye Kaputoğlu Gürcistan da suçsuz olduğu iddia edilen bir çok tutuklu
Türk vatandaşı insanın umudu olarak görülüyor
‘Nuriye Gülmen bir eğitimci ve artık kalem tutamıyor’
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.