ORDU – Karadeniz Bölgesi’nde fındık üretimi yapan illerde kahverengi kokarca böceği istilası yaşanıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, kahverengi kokarca böceğinin fındık üretiminde bu yıl yüzde 25 zarara neden olduğunu söyledi. Soydan, “Hem saha çalışmaları hem de üreticinin verdiği bilgiler doğrultusunda kahverengi kokarcanın Karadeniz’de fındığa verdiği zarar oranı yüzde 25. Şu an ise kış dönemi olduğu için fındık bahçesindeki kokarca istilası evlerimizde yaşanıyor” dedi
‘ZARAR YÜZDE 75’E ÇIKAR’
Tarım ve Orman Bakanlığına etkin mücadele çağrısı yapan Soydan, “Yeni sezonda nisan ayından sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sahaya girerek kahverengi kokarca ile mücadelede üreticinin yanında olması gerekir. Çünkü mücadele edilmezse geçen yıl meydana gelen yüzde 25’lik zararın oranı yüzde 75’lere çıkar” dedi.
FINDIK VE KİVİNİN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ise fındığın yanı sıra kivi üretiminin de tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Akça, “Kahverengi kokarca ile mücadele edilmezse fındık ve kivinin geleceği tehlikeye girer. Geçen yıl yağışlardan dolayı fındık kurdu ilaçlaması yapılmadığı için bu sene her yerde görünmeye başladı. Artık kahverengi kokarca evimizde ve tehlike büyük” diye konuştu.
Geçmiş yıllarda mücadelede yetersiz kalındığını söyleyen Akça, “Bu sezon kahverengi kokarca, sahil kesiminde fındığa büyük zararlar verdi. Bu nedenle bölgemizde acil eylem planına geçilmeli ve olağanüstü hal ilan edilmelidir ve Ordu başta olmak üzere istilaya uğrayan bölgeler afet bölgesi ilan edilmeli” dedi.
‘BU MÜCADELEYİ YAPMAZSAK AÇ KALIRIZ’
Bölgenin temel geçim kaynağının fındık olduğunu vurgulayan Akça, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Fındığın başına bir şey gelirse bölgemizde bütün yurttaşlarımız geçim sıkıntısı çeker. Bu nedenle bir an önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın heyet oluşturarak bölgeyi incelemesi gerekiyor. Bakanlık da bu mücadeleye girmelidir. Pazartesi gününden geç olmamak üzere yapılacak ilk derste kahverengi kokarca ile mücadelenin önemi ve yöntemleri anlatılmalıdır. Milli Eğitim Müdürlüğümüze bu konuda sorumluluk düşüyor. Din görevlileri de camilerde hutbede kahverengi kokarcayı anlatmalıdır. Çünkü bu mücadeleyi yapamazsak aç kalırız.”