Gençağa Karafazlı
Süleyman Demirel’i ölüm yıldönümünde unutmayan Doğru Yol Rize il başkanı Eyüp Demir ,Demirele nasıl tanıştığını hayata bakış açısının nasıl değiştiğini önemli günde açıkladı.
Eyüp Demir:1989 yılı Büyük lideri tanıdığım yıl nereden bilecektim ki hayatımın ve Dünya ya bakış açımın değişeceğini, onu tanıdıkça heyecanım ,sevgim ve saygım gittikçe büyüdü sonrası davamız için yıllar, yıllar, Demokrasimizin mimarı, Büyük TÜRKİYE sevdalısı KARADENİZ ve ÇAY – ÇAY KUR un hamisi bölgemizde ki 44 çay fabrikasının temelinde harcı olan , Rize – Erzurum karayolunun açan, Rize limanı , Çayeli Bakır işletmeleri ( ÇBI ) hizmete açan, Rize Üniversitesine ilk fakülteleri kazandıran ,TC nin 9.CUMHURBAŞKANI liderimiz Süleyman DEMİREL’ i vefatının 8.yıldönümünde saygı ,minnet ve şükranla anıyorum, ruhun şad mekanın cennet olsun.” ifadelerini kullandı.
Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İstanköy’de 1924’te doğan Demirel ilköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi ise Isparta ve Afyonkarahisar’da tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden Şubat 1949’da mezun olan Demirel, 1950’de Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nde memuriyete başladı. Süleyman Demirel, 1948’de “Bir elmanın iki yarısıyız” dediği, babası Hacı Yahya Demirel’in yeğeninin kızı Nazmiye Demirel ile evlendi.
Süleyman Demirel, 12 Eylül 1980’deki askeri müdahale üzerine görevden uzaklaştırıldı ve 7 yıl yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987’de yapılan halk oylamasıyla siyasi yasaklar kaldırılınca Demirel, 24 Eylül 1987’de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığına seçildi.
29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak yeniden TBMM’ye giren Demirel, 20 Ekim 1991’deki seçimler sonrasında Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Partinin (SHP) oluşturduğu 49. Hükümet’te Başbakan olarak görev aldı.
TBMM tarafından 16 Mayıs 1993’te 9. Cumhurbaşkanı seçilen Demirel, 16 Mayıs 2000’de görev süresini tamamladı. Kendi deyimiyle 6 kez hükümetten giderken, 7 kez de hükümet kurmayı başaran Demirel, 30 yaşında genel müdür, 40 yaşında parti genel başkanı ve bir yıl sonra da başbakan oldu.
Demirel, 7 yıllık görev süresinde Çankaya Köşkü’nde sayısız kabul gerçekleştirdi, 125 ülkeye gitti, yabancı devlet başkanlarını Türkiye’de ağırladı, çok sayıda ili ziyaret etti.”Gaptırmam” dediği fötr şapkasıyla bütünleşen Demirel, aynı zamanda Türk siyasetine unutulmaz sözler kazandırdı.
“Binaenaleyh” denildiğinde akla gelen tek isim olan Demirel’in, “Memlekette benzin vardı da biz mi içtik?”, “Elektriğin komünisti olur mu?”, “Dün dündür, bugün bugündür”, “Yürümekle sokaklar eskimez” sözleri de siyasi tarihin unutulmazları arasına girdi.
Süleyman Demirel, 65 yıllık hayat arkadaşı Nazmiye Demirel’i, 27 Mayıs 2013’te kaybetti.
Ankara’da 17 Haziran 2015’te, 91 yaşında hayata gözlerini yuman Demirel’in, siyasi hayatı boyunca okuduğu kitaplar, fotoğrafları ve kullandığı eşyalar, doğduğu İslamköy’de açılan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde sergileniyor.
CHP Rize kadın kolları başkanı Ardal son yolculuğuna uğurlandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.