Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Esenler’deki 10 bin hatim 100 bin dua buluşmasında halka hitap etti.
Erdoğan’ın gündeminde, 23 Haziran’da yenilenecek olan İstanbul seçimleri vardı. Erdoğan, konuşmasında partisinin adayı Binali Yıldırım’a destek istedi.
“İNŞALLAH SEÇİMLERDEN SONRA MECLİS AÇILDIĞINDA ORALARDA BUNLAR GÖRÜŞÜLECEK”
Konuşması sırasında alanda bulunanlardan gelen af talebine ise Erdoğan şöyle yanıt verdi:
“Şu anda Adalet Bakanlığımızın bu konularla ilgili bir çalışması var. Temenni ederim ki, bu çalışmada sizlerin yakınlarınız da bunun içine dahil olur. Herkesi serbest bırakmak gibi bir şey olmaz. Bırakılması gerekenler noktasında Adalet Bakanlığımızın çalışması var. İnşallah bu çalışma neticesinde bırakılabilecek olanları inşallah seçimlerden sonra Meclis açıldığında oralarda bunlar görüşülecek. Bayramınız şimdiden kutlu olsun, kalın sağlıcakla diyor, sizleri Allah’a emanet ediyorum.”
Adalet Bakanlığı’nın önceki gün açıkladığı ‘yargı reformu strateji belgesi’ ile ilgili AKP, İstanbul seçimi öncesinde dar kapsamlı da olsa bazı düzenlemelerin hızla TBMM’den geçirilmesi için çalışma yaptığı öğrenildi. Pakette avukatlarla ilgili sınav, temyizin istinafla sınırlandırılmasının kaldırılması ve denetimli serbestlik koşullarının kapsamının genişletilmesinin yer alabileceği belirtiliyor.
‘DOLAYLI’ AF MI?
Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre MHP’nin ‘af’ düzenlemesine karşı çıkan AKP’nin doğrudan değil ama dolaylı olarak tahliyeleri sağlayabilecek bir düzenlemeyi seçim öncesi gündeme getirebileceği ifade ediliyor. Ancak pakette hangi düzenlemelerin yer alacağına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yapılacak sunumun ardından karar verileceği konuşuluyor.
‘TEMMUZ’DA YASALAŞABİLİR’
Adalet Bakanlığı’nın öncelikli hangi düzenlemelerin çıkarılacağı konusunda çalışma yaptığını belirten AKP yöneticileri, “Bayram tatili süresince bununla ilgili çalışmalar yapılacak. Bu sürede netleştirilebilirse askerlik yasa önerisinin görüşmelerinin hemen ardından yargı paketi gündeme gelebilir. Askerlik ve yargı paketi çıkarılabilirse 23 Haziran’a bir hafta kala TBMM Genel Kurulu çalışmalarına seçim nedeniyle ara verilir” görüşünü dile getirdi. Yargı paketinin yetiştirilememesi durumunda 23 Haziran seçimleri sonrasında mutlaka TBMM gündemine getirileceği, Meclis’in yaz tatiline girmeden önce temmuz ayında yasalaştırılacağı belirtiliyor.
TARTIŞMA KONUSU OLAN İSTİNAF MAHKEMELERİNE DÜZENLEME
Yargı paketinde yer alması beklenen düzenlemeler arasında; Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin de cezaevine girmesiyle tartışma konusu olan 5 yıla kadar hapis cezalarında temyiz için Yargıtay’a gidilemeyeceğine ilişkin yasa hükmünün değiştirilmesi sayılıyor. Yargı reformu strateji belgesinde, konuyla ilgili olarak “İfade özgürlüğünü etkileyen mevzuat üzerinde öngörülen değişiklikler, haber verme sınırları içerisinde yer alan, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağına ilişkin düzenlemelerin ceza mevzuatının bütününün değerlendirilmesi suretiyle etkin biçimde uygulanmasına yönelik olacaktır. Bölge adliye mahkemelerince istinaf incelemesi sonucunda verilen kararların kesinlik sınırının ifade özgürlüğünü ilgilendiren maddeler açısından yeniden belirlenmesi öngörülmektedir. Böylelikle, kararların Yargıtay tarafından da incelenmesi sağlanarak bireylere ek bir güvence getirilmesi amaçlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.
Aynı etekle yine aynı yerde
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.