ÇAY ÜRETİCİLERİMİZE DUYURU: CHP İKTİDARINDA AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FİYATIN ALTINDA ALIM YAPMASI YASAKLANACAK, KOTA VE KONTENJAN SORUNU OLMAYACAK
CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz, 2021 yılı yaş çay kampanyasının başlamasından 4 gün sonra Çaykurun çay alımlarında kota ve kontenjan uygulamasına başlaması özel sektörün ise devletin verdiği 4 tl altına çay almasına tepki gösterdi.
ÇAYKUR Kota ve Kontenjan uygulamasına başlamasıyla çay üreticileri özel sektör firmalarının kapısına mahkûm edildi.CHP uygulamaya tepki gösterdi.
“İKTİDARIMIZDA KOTA VE KONTENJAN OLMAYACAK ÖZEL DEVLET FİYATI ALTINDA ÇAY ALAMAYACAK”
GENÇAĞA KARAFAZLI –HÜSEYİN ALTUN –
RİZE
ÇAYKUR 17 Mayıs 2021 tarihinde 600 kg kota ile başlattığı 1. Sürgün yaş çay kampanyasının ardından 4 gün geçtikten sonra bu kez alım kotasını aştıklarını kontenjan uygulaması başlatacaklarını açıklamıştı.
ÇAYKUR’un kontenjan uygulamasına başlamasına çay üreticileri ve çeşitli üretici dernekleri 210 bin çay üreticisinin her yıl olduğu gibi bu yılda özel sektör firmalarının kapısında mağdur olacağına dikkat çekerek kontenjan uygulamasına tepki göstermişlerdi.
Yaşanan bu tepkiler üzerine CHP Rize il örgütünden bir açıklama geldi.
CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz, iktidar olduklarında çay üreticisine kota, kontenjan uygulamayacaklarını ve özel sektörün Devletin belirlediği fiyatın altında çay alarak üreticinin mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini ifade etti
“ÇAY ÜRETİCİLERİ SORUNSUZ KAMPANYA GEÇİRSİN ÇAĞRIMIZA KİMSE YANIT VERMEDİ”
CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz “Çay sezonu başlamadan tüm STK.lara, Derneklere, Siyasi Partilere bir araya gelerek çay sektörünün sorunlarını tartışalım birlikte çözüm önerilerimizi oluşturalım dedik. 2021 yılı “Yaş Çay” sezonuna sorunsuz girilsin ve üreticinin her sene yaşamış olduğu mağduriyetler sona ersin istedik.
Bu çağrımıza ne yazık ki kimse yanıt vermedi. Her konuştuğumuz kurum, kuruluş ve kişi bu çağrımıza olumlu yaklaştığını açıkladı ama hiç kimse bunu kamuoyuna açıklayamadı.
Ardından partimizin çay sektörü ve yaklaşan çay sezonu ile görüş ve önerilerini kamuoyuyla paylaştık ve tüm kurumlara gönderdik. Sadece Rize Ticaret Borsası geri dönüş yaparak kendilerince çözüm öneri ve görüşlerini bizimle paylaştılar. Bunda da toplu bir çalışma olmadı.
“DEVLETİN BELİRLEDİĞİ FİYATIN ALTINDA KİMSE ÇAY ALMASIN DEDİK TBMM ÖNERGE VERDİK”
Ardından 2.kez Meclise “Mevcut Çay Kanunu’nda Değişiklik” önergesini verdik. Çünkü, “Çay Kanunu” bir türlü çıkmıyor ve sezon yaklaşıyordu. Bir an önce en önemli ve en kolay yapılacak olan konuyu gündeme getirdik. Verdiğimiz kanun değişikliği teklifinde dedik ki; “Çay’da taban fiyat uygulamasına geçilsin ve Devletin açıklamış olduğu yaş çay alım fiyatının ardından kimse yaş çay yaprağı alamasın.” Bu kanun teklifimiz ne yazık ki mecliste AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu arada çay kanunu da kamuoyuna açıklanmadan Bakanlığa gönderildi.
“HENÜZ GEÇ DEĞİL TÜM PARTİLER TBMM BİR ARAYA GELİR 1 SAATTE ÜRETİCİ LEHİNE KARAR ALINABİLİR”
Şimdi çok geç değil! Kanun, 1 saat içinde çıkarılabilir. Mecliste tüm partiler bir araya gelerek Çay’da taban fiyat uygulamasına geçilir ve Devletin açıklamış olduğu fiyatın altından özel sektörün çay alımı yapması yasaklanabilir.
Geçiş sürecinde özel sektör, çay fabrikalarına “Yaş Çay” alımlarını finanse etmek için ilk 6 ayı faizsiz, 1 yılı geri ödemesiz krediler verilebilir. (Kredi sadece yaş çay alımları ve üretici ödemeleri için verilecek) Bunu yaptığınız zaman kota ve kontenjan sorunu da azalır.
“SÖZ VERİYORUZ İKTİDARIMIZDA KOTA VE KONTENJAN KALKACAK”
Acil yapılması gerekenleri bir kez daha açıklıyoruz.
Değerli Çay Üreticilerimiz şimdiden söz veriyoruz. İlk yapılacak olan seçimlerde iktidara gelecek olan partimizin Çay sektöründe öncelikli olarak yapacağı işler.
1- İktidara geldiğimiz gün Çay’da taban fiyat uygulamasına geçeceğiz. Devletin açıklamış olduğu fiyatın altında özel sektörün alım yapmasını yasaklayacağız.
2- Kota ve Kontenjan sorununu üretim planlaması ile çözeceğiz.
3- Çay üreticilerinin Promosyon sorununu çözeceğiz.
4- Çay’da gübre desteğini dönüme 8 TL’den 75 TL’ye çıkaracağız.
5- Destekleme bedellerini 2016 yılından itibaren ÜFE oranları üzerinden güncelleyerek ödeyeceğiz. (Bu yıl için olması gereken bedel 35 kuruştur)
6- Özel sektör çay üreticileri hak ettikleri destekleri alacaklar.
7- ÇAYKUR öncelikli olarak Varlık Fonundan çıkarılacaktır.
8- ÇAYKUR ve özel sektör çay işletmelerinin ortak üretim ve iş gücü planlaması ile çay tarımının yapıldığı bölgelerdeki işsizliği azaltacağız.”
Yasa dışı bahis sitesinden Süleyman Soylu vs Sedat Peker Bahsi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.