Muğla’nın Bodrum ilçesinin en değerli arazisi olarak nitelendirilen adı da bu nedenle Cennet Koyu olan arazide Cengiz İnşaat’ın başlattığı otel projesi için genişletme kararı alındı.
Bölgedeki özelleştirme kararına ve yükselen otel projesine karşı Danıştay da dahil olmak üzere yürütmeyi durdurma kararları verilmişti. Mahkeme kararlarının uygulanmamasına hükümet ve yargı seyirci kaldı. Cengiz İnşaat ise planlarda orman olarak görünen 2 ve 3. derece doğal ve 1. derece arkeolojik sit alanına otel yapmak için harekete geçti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgenin tüm koruyucu kararlarına rağmen projeye ilişkin çevresel etki değerlendirme (ÇED) kararları verildi. Bölge halkı kararı yargıya taşıdı. Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde ÇED gerekli değildir kararına karşı açılan dava hâlâ sürüyor. Cengiz İnşaat, dava sürerken ikinci bir ÇED süreci için başvuru yaptı.
Birgün’den Gökay Başcan’ın haberinde ÇED dosyasındaki çarpıcı detaylara yer verildi. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, halk arasında ‘Cennet Koyu’ olarak bilinen Bodrum’un Göl Mahallesi, Gökburun mevkiinde inşaatına başlanan projede kapasite artışı yapılacak. Kapasite artışı için 658 milyon TL harcayacak. Cengiz, içerisinde apart, oda bulunan 186 birim inşa edecek ve otelin kapasitesi 556 kişiye yükselecek. ÇED dosyasında bölgenin arkeolojik ve doğal sit alanı olduğu belirtilirken 1.derece arkeolojik sit alanına herhangi bir müdahalede bulunulmayacağı iddia edildi.
ÇED doyasında yer alan bilgilere göre, 4 inşaat sezonunda bitmesi beklenen otel inşaatı Cennet Koyu’nu toza boğacak. Kontrollü ve kontrolsüz patlatmalarla saatte toplam yaklaşık 3 ton toz meydana gelecek. BirGün’e konuşan TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan, “Bilirkişilere inceleme sırasında projeyi büyüteceklerini söylemiştik. Dediklerimiz çıkıyor. Orada çok büyük ve yoğun bir inşaata girişecekler. ÇED sürecinden muaf tutulmak için oda sayısını küçük gösterdiler. Her oda yaklaşık 1500 metre kare” dedi.
Cennet Koyu’ndaki 700 dönümlük arazi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 1 Haziran 2010 tarihli kararıyla özelleştirme kapsam ve programına alındı. 2 milyar 100 milyon TL değerindeki kamu arazisinin ihalesi 12 Temmuz 2012 tarihinde yapıldı. İhaleyi Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’nin “Bodrumbir” isimli şirketi Ziraat Bankası’ndan 277 milyon TL ‘usulsüz’ kredi çekerek aldı. Açılan dava sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ihaleyi iptal etti. Cumhurbaşkanlığı 2016 tarihinde ihalenin iptal kararına ilişkin bir işlem yapılmamasını karar verdi. Bu kez Danıştay’a Cumhurbaşkanlığı kararına ilişkin dava açıldı. Danıştay 13. Dairesi, Cumhurbaşkanlığı’nın kararına ilişkin yürütmeyi durdurdu. Ancak tüm kararlara rağmen taşınmazlar hazineye iade edilmedi. Cennet Koyu’nda Cengiz, otel inşaatı yapmak için harekete geçti. Geçen yıl ÇED gerekli değildir kararı verildi. Karara ilişkin açılan dava sürerken Cengiz bu kez kapasite artırımı için başvuru yaptı.
Fethiye’de kıyıların peşkeş çekilmesine karşı “Kıyılar Halkındır İnisiyatifi” protesto eylemi gerçekleştirdi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.