Çay işletmeleri genel müdürlüğü (ÇAYKUR) 100. yıl çay paketleme fabrikasında çalışan işçilerin gelecek ay emekli olacağı bu gerekçe ile kadın işçiler hariç kuruma bağlı fabrikalardan paketleme fabrikasına kura ile işçi aktaracağını açıklamasına DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası tepki gösterdi
Gençağa KARAFAZLI-Hüseyin ALTUN
ÇAYKUR’un bu uygulamasının, işçilerin yaşadığı ağır çalışma koşullarına, angarya çalışmaya bir de sürgün ekleniyor diye tepki gösteren Gıda İş Sendikası genel başkanı Seyit Aslan yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi.
“ON BİN İŞÇİNİN KADRO TALEBİ KARŞILANMIYOR”
ÇAYKUR 2021 yılı çay alımına sorunlarla başlamıştı. Verilen taban ücretinin düşük olması ve kota üreticileri fazlasıyla mağdur etti. ÇAYKUR sadece üreticileri değil, mevsimlik çalışan işçiler başta olmak üzere kadrolu işçileri de birçok sorunla karşı karşıya bırakıyor.
On bine yakın mevsimlik işçinin kadro talebi karşılanmıyor. Ama ÇAYKUR yüz milyonlarca lira zarar ettiriliyor, hesap soran olmuyor. ÇAYKUR’da kadrolu işçilerin yetersiz olduğu yıllarca bilinmesine rağmen, kadrolu işçi alma konusunda adımlar atılmıyor. ÇAYKUR ihtiyaç duyduğu ve ihtiyaç olan işçi alımlarını yapmadığı için fabrikalarda çalışan işçiler adeta joker olarak her yerde çalıştırılıyorlar.
Her yıl çay sezonu açıldığında ve üretim başladığında, işçilerin yaşadığı ağır çalışma koşullarına, angarya çalışmaya bir de sürgün ekleniyor. Çay paketleme fabrikası ve bazı teknik alanlarda yeterli kadro olmadığı için, şimdi fabrikalarda işçilerin bazı fabrikalara sürgün edileceği endişeleri yaşanıyor.
“BU GÖREVLENDİRME AÇIKÇA SÜRGÜNDÜR”
Görevlendirme adı altında yapılmak istenen sürgünleri kabul etmiyoruz! Kemalpaşa’dan, Hopa’dan, Fındıklı’dan, Pazar’dan, Çayeli’nden, İkizdere’den, Rize merkezden ve daha birçok yerden paketlemeye görevlendirme açıkça sürgündür. İşçilerin günlük mesailerinin dışında, mesai saati kadar zamanı yollarda geçirmesi demektir. Kemalpaşa’da çalışan bir işçinin paketlemeye gidiş gelişi yaklaşık 300 km yol demektir. Sadece uzun yolun kendisi işçinin çalışma ve yaşama koşullarını fazlasıyla etkileyecek, yaşamını zora sokacaktır. İşçinin ailesinden ve sosyal hayatından kopmasına neden olacaktır.
“SÜRGÜNLERE SON VERİLSİN”
ÇAYKUR yöneticileri ve iktidar sorunlara geçici çözümler önermek yerine, kalıcı çözümler bulmak ve uygulamak zorundadır. Bunun için kurulacak bağımsız bir komisyonla ne kadar işçi ihtiyacı olduğu tespit edilerek, zaman kaybetmeden işçilerin kadroya alınması ve gerekli kadro istihdamının karşılanması gerekir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, angaryanın ortadan kaldırılması, sürgünlere son verilmesi, son on yıldaki ücret kayıplarının karşılanması gerekiyor.
ÇAYKUR işçilerini talepler etrafında örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz. Sendika olarak ÇAYKUR işçilerinin mücadelesi içinde olacağız ve taleplerinin karşılanması için mücadeleyi birlikte örgütleyeceğiz!
ÇAYKUR KOTA VE KONTENJAN PROTESTOLARI SONRASI AÇIKLAMA YAPTI“KONTENJANI KONTROLLÜ ŞEKİLDE ARTIRACAĞIZ”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.