Geçmiş yıllarda Çayını satamadığı için küfletip imha eden çay işletmeleri genel müdürlüğü (çaykur) çay tarihinde bir ilke daha imza attı.
“Devletin çayını çürümeye terk etti özelin çayını deposunda tutuyor”
Gençağa Karafazlı –Özel haber
Rize -Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur), 2021 yılı çay alım kampanya süresinin bitimine sayılı günler kala kota ve kontenjan uygulamasına devam etmesine yönelik çay üreticileri, meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin gösterdiği tepkiler devam ederken bu kez bir tepki de ÇAYKUR’un özel firmalara sattığı kuru çayların çaykur depolarında bulunması nedeniyle ürettiği kuru çayları depolayacak yer bulamayınca fabrikaların sahasında depolaması görüntülerinin ortaya çıkması tepkilere neden oldu.
“KURU ÇAY SATIŞLARINDA LİDER KONUMUNDAYIZ”
AKP Rize il başkanı İshak Alim’in ağabeyi olan Çay işletmeleri genel müdürü Yusuf Ziya Alim geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada ÇAYKUR’un Pazar ağını her geçen gün genişlettiğini, üretilen Türk çayını 93 ülkeye ihracatını gerçekleştirdiklerini ayrıca , 2021 yılı yaş çay kampanyası döneminde depolarında bulunan 110 bin tok kuru çay stokunu özel sektöre yönelik satışlar sonrası 60 bin tonlara düşüreceklerini kuru çay satışlarında lider konumunda olan ÇAYKUR’un her geçen gün Pazar payını artırdığını kendilerinin bir başarısı olarak ifade etmişti.
Çay işletmeleri genel müdürü Yusuf Ziya Alim her fırsatta kuru çay satışlarında lider durumda olduklarını açıklasa da gerçeğin böyle olmadığı 2021 yılı çay alım kampanyasının bitmesine kısa süre kala ortaya çıktı.
Üretilen kuru çayları satamayan ÇAYKUR özel sektör firmalarına sattığı kuru çayların hala çaykura ait depolarda tutulması ve ÇAYKUR’un ürettiği kuru çayları koyacağı depo bulamaması nedeniyle fabrikaların bahçesinde naylonlara sararak beklettiği ortaya çıkması çeşitli tepkilere neden oldu.
“ÇAYKUR TARİHİNDE BİR İLKİ GÖRDÜK”
Açık alanda yağmur altında naylonlara sarılarak bekletilen kuru çayların ciddi sorunlar yaratacağına dikkat çeken çay konusunda akademik çalışmalar yapan araştırmacı Fatma Genç “bu ÇAYKUR tarihinde bir ilk. Bugüne kadar üreticiden aldığı çayı denize döken ÇAYKUR’u biliyoruz, çayını satamadığı için küfletip imha eden ÇAYKUR’da biliyoruz ancak depolarını özel sektöre veren ve kuru çayını açık alanda muhafaza etmek isteyen bir ÇAYKUR’u tarihte de ilk kez gördük”
“RUTUBETLENEN ÇAYI KİMSE SATIN ALMAZ”
Ortaya çikan görüntülerin çaykrun marka değerini yerle bir ettiğinin altını çizen Genç “açık alan da tonlarca çayı bekletemezsiniz. Bölgemizin yapısı gereği nemli rutubetli bir bölge ve siz açık alanda çok çabuk etkilenen kuru çayı naylonlara sarıp bekletmeniz tam anlamıyla bir skandaldır. Bu çay rutubet alacak ve daha sonra fırınlara yeniden vermek zorunda kalacaksınız dolayısıyla bunun için yeniden işçi çalıştıracak maliyetler artacak her şeyden önemlisi çaykın kalitesi düşecek ve ÇAYKUR’un marka değeri böylece yerlerde sürünecek. Açık alanda beklettiğiniz bir çayı kimse satın almaz”
“BU GÖRÜNTÜLER HOŞ DEĞİL”
Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç ÇAYKUR’un özel sektöre sattığı çayları depolardan alınmasını isteyerek “ çaykur tarihinde ilk kez yüksek miktarda yaş çay aldı. Özel sektöre de tonlarca çay sattı. Özel sektör firmaları satın aldığı çayların çaykura ait depolarda bekletilmesi doğru bir durum değildir. ÇAYKUR sattığı çayını hemen teslim etmeli kendi çayını açık alanlarda değil kendi depolarında saklamalıdır”
“BAŞARISIZLIKLARINI ÖRTÜYORLAR”
ÇAYKUR, çay alım politikasında ki başarısızlığını fabrika sahalarına yağmura bıraktığı kuru çaylarla örtmeye çalıştığını öne süren özel Bey çay firması sahibi Hasan Uzun “Özel satıldığı iddia edilen çay satışı değil peşkeş tir. Özel çayını koyacak depo onun için yapmıyor. Çünkü ÇAYKUR’un açık alanlarda sakladığı çaylar rutubet alacak ardından bu çayları düşük fiyata maliyetin altında satın alacaklar yani peşkeş çekecekler. Bu çağda depo yapmak her fabrikacı için 1 ve ya 2 ayda yapılır yapmıyorlar hazır depo var diyorlar.
Çaykur kuru çayını dışarıda bırakmasının amacı çay alım ve satım politikalarında ki başarısızlıklarını gizlemek için, ‘biz çok çay aldık stoklar fazla mecbur kaldık dışarıda çay depolamaya diyerek halkı kandıracaklar”
“ÇAYKUR TARİHİNDE REZALETLİKTİR”
çaykur tarihinde görülmemiş bir rezaletti yaşadıklarını dile getiren Çay üreticileri inisiyatifi temsilcisi Recep Memişoğlu, “Çaykur sadece kötü yönetilmiyor, bence üreticiye ve bölgenin geleceğine bir ihanetin arifesindeler.
Özellikle yönetimin oluş biçimi, yandaş ve yapmacık şirketlerle girdiği ilişkiler, bankalara borçlandırılma şekli, üretim sürecindeki yanlışlıklar ve hatalar, hesapsızlıklar ve plansızlıklar, iktidarın payandası olma çabaları ve daha da fazlasıyla başka sorunlarla birlikte yönetim ihanetin parçası olmaya devam ediyor.
Pazar Taşlıdere çay fabrikasına çıktığımda sahada gördüğüm manzara ile hayrete düştüm. Sahada yığılı ve üzerine branda çekilmiş yüzlerce ton çayın bu şekilde saklanmasına şaşırmamak elde değil”
Ürettiği çayı satamayan saklamayı, korumayı beceremediği için imha etmesi, Ürettiği ürünü maliyetinin altında özel sektöre satması ve özel sektör firmalarına adeta depo temin eden anlayış ihanet değil mi?”
“20 TON ÇAYI KÜFLETİP İMHA ETTİLER BUNLARDA İMHA EDİLECEK”
Gıda İş Bölge başkanı Ramazan Sarıoğlu ortaya çıkan görüntülerin ihanet görüntüsü olduğunu belirterek” Yaklaşık 210 bin üreticisiyle 12 bin çalışanıyla yaklaşık 4 milyon insanın ekmek yediği Karadeniz’in tek güvendiği, ÇAYKURA bu ihanet niye? daha önce de Sayıştay raporlarında yer aldı küflenen 20 ton çay imha edilmişti. Bunlarda çürüyecek ve imha edilecek
Şimdi ise İmal edilen kuru çaylar gelişi güzel açık sahalarda biranda altına küflenmeye neme terkedilen kuru çayların akıbeti imha edilmeye kadar gider, bu ihanettir. Çaykur Özel sektör firmalarına sattığı çayları acilen depolarından boşaltmalı özelin değil bu devletin dolayısıyla bu halkın çayını korumalıdır”
Süslü Kadınlar Süslü bisikletleri ile pedal çevirdiler
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.