Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt prim desteğinin 1 TL’ye çıkarıldığını duyurdu. Maliyetleri katlanan ve ürettiği her litre sütten zarar eden süt üreticisi, Tarım ve Orman Bakanlığına tepki gösterdi. Süt üreticileri yetersiz destekleme nedeniyle kesime giden süt ineği sayısının artacağını belirterek, “İleride et, süt bulamayacağız” dedi. TÜİK’in açıkladığı verilere göre ocak ayında toplanan inek sütü miktarı bir önceki yıla göre yüzde 5,7 azalmıştı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ sütte litre başı 20 kuruş olan prim desteği 80 kuruş artırılarak 1 TL’ye yükseltti. Bakanlık, “Çiğ sütte litre başı 20 kuruş destekleme ödemesini artan üretim maliyetleri ve sürdürülebilirliğin korunması amacıyla 1 Mart 2022 tarihinden geçerli olmak üzere 1 TL’ye çıkarıyoruz. Çiğ süt desteği üçer aylık dönemler halinde yeniden değerlendirilecektir” ifadelerini kullandı.
Açıklanan prim ise üreticiyi tatmin etmedi. Üretici sütte taban fiyatın en az 7 lira olmasını talep etti.
Evrensel’e konuşan bir süt üreticisi, “İnekler ve süt artık ithal edilir. Yemin kilosu 6,4 lira; süt 4,70 lira. Bu maliyetin altından kimse kalkamaz. Her gün kamyonlar inek mezbahanelere kesime gidiyor. Süt fiyatı en az 7,5 lira olmalı” dedi.
Süt üreticisi 2022 desteğinin yıl sonunda ödenecek olmasına da tepkili. “1 litre süt satıp 1,3 kg yem alabilmeliyiz ki ayakta duralım” diyen bir süt üreticisi ise şu ifadeleri kullandı: “Tüm girdi maliyetleri artarken bizim süt fiyatı neden artmıyor? Açıklanan 1 TL destek elimize 6 ay sonra geçecek. Hayvanlara yem alamıyoruz, kısıyoruz. Bu verim kaybı demek. Süt üretimi düşecek, buzağı sayısı düşecek. İnek kesimleri aratacak ve ileride et, süt bulamayacağız. Sayın yetkililer bir an önce süte zam yapmalı.” (İstanbul/EVRENSEL)
Demir: Türkiye Cumhuriyetini Ehil Olmayanlara Terk Edecek Değiliz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.