Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban,yaptığı açıklamada, 2008 yılından beri Doğu Anadolu Bölgesi`nde doğanın korunmasına yönelik bilimsel çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Yürüttükleri projeler kapsamında önceki yıllarda Kars`ta, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü`yle yaptıkları ortak çalışmada boz ayılar, kurtlar, vaşak ve akbabalara çip taktıklarını anlatan Çoban, son olarak Artvin`in Arhavi ilçesine bağlı Güngören köyünde yaşayan Muammer Alın`ın “Kara” adlı atmacasını, uydu vericisi çip takarak doğaya saldıklarını dile getirdi.
Türkiye`de ilk defa bir atmacaya, dünyanın en küçük vericisi olan 5 gram ağırlığında uydu vericisi takarak doğaya saldıklarını ifade eden Çoban, “Amacımız, atmacaların hangi göç yollarını kullandıklarını ve göç sürecinde başarılı olup olamadıkları hakkında bilgi sağlamaktır. Bu çalışma Türkiye`de ilk defa uygulandı. Uygu vericisi taktığımız atmaca dişi olup bir yaşındadır” diye konuştu.
Çoban, doğaya saldıktan 3 gün sonra atmacadan gelecek verileri beklemeye başladıklarını anlatarak, çipin her 6 saatte bir koordinat vereceğini ve üç günde bir özel haberleşme uydusu üzerinden sisteme veri aktarılacağını kaydetti.
Denizin derinliklerinde annesini arıyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.