TÜİK verilerine göre Türkiye’de bal üretimi 2022’de yüzde 59 arttı. Üretici sayısı, kovan sayısı, bal üretimi, bal çeşitleri ve illere göre dağılımını gösteren haritalar güncellendi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası’nın güncellendiğini duyurdu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2022 yılı verilerine göre 8,9 milyon adet kovan varlığına sahip olan Türkiye’de, yıllık bal üretimi 118 bin ton, ortalama kovan başı verim ise 13 kilogram düzeyinde bulunuyor. 2002 yılında 74 bin ton olan bal üretimi, 2022 yılında yüzde 59 artışla 118 bin tona, 4,1 milyon adet olan arılı kovan sayısı ise yüzde 117 artışla 8,9 milyona yükseldi.
NEREDE NE KADAR VE NE TÜR BAL ÜRETİLİYOR
Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ‘Türkiye Arıcılık Haritası’ uygulaması ile internet üzerinden ‘https://aricilikharitasi.tarimorman.gov.tr‘ arıcılıkla ilgili birçok veri ve istatistiki bilgiye ulaşılabiliyor.
Türkiye geneli ve illere göre ayrı ayrı hazırlanan söz konusu harita, renk skalası ile belirtilmiş üretici sayısı, kovan sayısı, bal üretimi ve kovan başı bal verimini içeriyor.
Haritada ayrıca, ülke genelinde üretimi yapılan bal çeşitleri ve bu balların illere göre dağılımı, illerde en çok üretimi yapılan bal çeşitleri, tescil edilmiş coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri, damızlık ana arıların ırk özellikleri ve tescilleri, bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri de yer alıyor.
750 BAL ORMANI VAR
Bakan Yumaklı, son düzenlemeyle flora çeşitliliği ve bitki çiçeklenme dönemleri ile bal ormanları ve kapasitelerinin de eklendiği haritada ileriki süreçte gezginci arıcıların konaklama noktalarına da yer verileceğini belirtti.
Yumaklı, “Ülkemiz genelinde toplam 962 bin 653 kovan kapasitesine sahip 90 bin 577 hektarlık alanı kaplayan 750 adet bal ormanımız bulunuyor. Haritada yapılan son güncellemeler ile arıcılarımız illerin flora çeşitliliği ile bitkilerin çiçeklenme dönemlerine, bal ormanı alanları ile kovan kapasitelerine ulaşma imkanı bularak arılarını hangi bölgeye, hangi dönemde, hangi çiçek için götüreceklerini belirleyebilecekler. Bununla birlikte harita ‘TarımCebimde’ mobil uygulamamıza da entegre edildi” dedi.
Arhavi’de HES ve Taş ocaklarına karşı yarın protesto eylemi var
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.